Ga naar hoofdinhoud

Maandelijkse sirenetest

View this page in English

De maandelijkse sirenetest is er voor jouw veiligheid. Elke eerste maandag van de maand gaat de sirene rond 12 uur. De sirene wordt ook wel luchtalarm genoemd. Er is dan niets aan de hand, maar we testen of de sirene nog goed werkt. Want als er een ramp gebeurt, moet je de sirene goed kunnen horen.

Sirenetest: werkt alles nog?

Het testen van de sirene gebeurt vanuit de meldkamer in Drachten. De sirenetest duurt ongeveer anderhalve minuut. We testen of alles goed werkt. Je moet de sirene overal goed kunnen horen. Valt de dag van de sirenetest op een feestdag of op dodenherdenking? Dan gaat de test niet door.

Ik hoor de sirene. Wat doe ik?

Is het de eerste maandag van de maand rond 12 uur? Dan is er niets aan de hand. Je hoort gewoon de sirenetest. Hoor je de sirene op een ander moment? Dan is er gevaar. De sirene gaat om je te waarschuwen. Ga naar een veilige plaats, volg het nieuws en doe wat de hulpdiensten zeggen. Bekijk deze vijf stappen op de website van Eerste hulp ben jij zodat je weet hoe je veilig blijft als de sirene gaat.

Ik hoor de sirene niet. Wat doe ik?

Hoor je de sirene niet of bijna niet? Geef dit dan aan ons door via het webformulier van de brandweer.

Testbericht NL-Alert

In juni en december krijg je op de eerste maandag van de maand rond 12 uur een testbericht van NL-Alert. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene. Zo kun je controleren of jouw mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt

Meldformulier sirene niet gehoord