Ga naar hoofdinhoud

NL-Alert

Bij grote incidenten krijg je een NL-Alert. Dat is een tekstbericht van de overheid dat je ontvangt op je mobiele telefoon. Er staat informatie in over wat er aan de hand is en waar. Ook staat erin wat je moet doen en waar je meer informatie vindt. 

Wanneer krijg je een NL-Alert?

  • Een NL-Alert krijg je als er een incident bij jou in de buurt plaatsvindt. Dat gebeurt op basis van het mobiele telefoonsignaal.
  • Zolang je bereik hebt, kun je een NL-Alert ontvangen.
  • Een telefoon in vliegtuigmodus of alleen op WiFi krijgt geen NL-Alert.

Testbericht en maandelijkse sirenetest

In juni en december krijg je op de eerste maandag van de maand rond 12 uur een testbericht. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene. Zo kun je controleren of jouw mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt. Elke eerste maandag van de maand rond 12 uur wordt de sirene getest. 

Controleer of je telefoon goed is ingesteld

  • Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Zo kun je testen of je de NL-Alert ontvangt.
  • Ontvang je de NL-Alert niet? Neem contact op met de provider van je mobiele telefoon.
  • Heeft jouw telefoon een ander besturingssysteem of heb je en oudere telefoon? Neem dan contact op met de klantenservice van het merk van jouw telefoon.

NL-Alert app

Iedereen in Nederland moet altijd een NL-Alert kunnen ontvangen. De NL-Alert app helpt hierbij. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen die aan de grens wonen en daardoor niet altijd NL-Alerts ontvangen. Ook mensen die slechthorend of slechtziend zijn kunnen de app gebruiken. Lees meer over de NL-Alert app.

Voorbeeld van een NL-Alert

Bekijk onderstaande video over NL-Alert

Veelgestelde vragen