Ga naar hoofdinhoud

Voorbereiden op een crisis voor organisaties

Wij helpen organisaties en gemeenten om zich goed te kunnen voorbereiden op een crisis of mogelijke noodsituatie.

Bedrijven met risico’s

In Groningen staan een aantal bedrijven met bijzondere risico’s. Samen met deze bedrijven kijken we hoe we de risico’s zo klein mogelijk kunnen houden. Dat doen we onder andere door het schrijven van rampbestrijdingsplannen.

Rampenplannen maken

In rampbestrijdingsplannen beschrijven we wat we moeten doen tijdens een crisis of ramp. In deze plannen staan onder meer regels en instructies voor de verschillende hulpdiensten, zoals de politie, brandweer en ambulance.

Voorbereiden op een crisis door training en oefening

We trainen en oefenen regelmatig, samen met andere hulpdiensten en organisaties, om ervoor te zorgen dat we goed voorbereid zijn als er iets gebeurt. We doen bijvoorbeeld oefeningen waarbij we een incident naspelen, zoals een grote brand of een groot ongeval op het water. Bijvoorbeeld deze grote oefening in Delfzijl. Daarnaast zorgen we ervoor dat crisisfunctionarissen vakbekwaam blijven door  middel van trainingen en oefeningen.

Advies

We adviseren bedrijven op het gebied van industriële en omgevingsveiligheid. Daarnaast voorzien we gemeenten en andere organisaties van advies op het gebied van evenementen- en brandveiligheid.

Samenwerken

We werken samen met andere organisaties, zoals de politie, brandweer, ambulance, gemeenten en ziekenhuizen. We zorgen ervoor dat deze organisaties weten wat ze aan elkaar hebben tijdens een incident, en hoe ze het beste kunnen samenwerken. Ook leggen we afspraken met partners vast in convenanten.