Ga naar hoofdinhoud

Risico's in Groningen

Risico’s horen bij het leven. Het is goed om te weten welke risico’s er zijn in Groningen en wat je kunt doen als er iets gebeurt. Op deze pagina vind je een interactieve kaart én een overzicht van alle risico’s in Groningen. Ook vind je informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een noodsituatie.

Tip: Bekijk je de interactieve kaart op je laptop of PC? Dan kun je met je muis over de afbeeldingen op het kaartje navigeren voor meer informatie.

Kustprovincie

Groningen is een kustprovincie gelegen aan de Waddenzee en de Dollard, en staat bekend om zijn zeehavens, scheepvaart, natuur en toerisme. De provincie speelt een belangrijke rol in de maritieme industrie en biedt fraaie natuurgebieden en toeristische attracties. Echter, incidenten zoals de MSZ Zoë in 2019 en de Fremantle Highway in 2023 hebben aangetoond dat de maritieme activiteiten risico’s met zich meebrengen, met impact op zowel het milieu als de scheepvaartveiligheid. Deze gebeurtenissen onderstrepen de noodzaak van strikte veiligheidsmaatregelen en continue monitoring in de regio.

Aanrijtijden hulpdiensten

In de gemeente Westerkwartier kunnen de aanrijdtijden van hulpdiensten soms langer zijn dan gebruikelijk. Daarom is het voor inwoners essentieel om te weten hoe ze zelf kunnen handelen in noodsituaties. De website van Eerste Hulp Ben Jij biedt ondersteuning en advies om je hierop voor te bereiden.

Groningen Stad

In de stad Groningen woont ongeveer een derde van de totale bevolking van de provincie. De stad heeft een levendige sfeer, mede dankzij de grote studentengemeenschap. Daarnaast biedt Groningen een uitgebreid aanbod aan winkels en horeca. Het is ook het toneel van diverse grote evenementen, zoals het culturele festival Noorderzon en de historische viering van Bommen Berend.

Eemshaven

De Eemshaven in Groningen is van cruciaal belang als energieknooppunt, met windmolens, zonneparken, energiecentrales, hoogspanningsverbindingen, brandstofopslag en een LNG-terminal. Ook zitten er in de Eemshaven belangrijke datacentra voor gegevensopslag en -verwerking. Deze combinatie van energie- en technologie-infrastructuur maakt de Eemshaven essentieel voor zowel de nationale als internationale energievoorziening en digitale infrastructuur.

Chemie Park Delfzijl

Op Chemie Park Delfzijl, gelegen nabij Delfzijl, bevindt zich een groot aantal bedrijven die actief zijn in de chemie- en technieksector. De concentratie van deze industrieën brengt risico’s met zich mee voor de veiligheid van de omwonenden. Het is cruciaal om bewust te zijn van deze risico’s en voorbereid te zijn op mogelijke incidenten. Op de website van Eerste Hulp Ben Jij vind je belangrijke informatie over hoe je moet handelen als er gevaarlijke stoffen vrijkomen en hoe je jezelf en anderen kunt beschermen in noodsituaties.

Aardbevingen

Groningen heeft al decennia te maken met aardbevingen door de jarenlange gaswinning. Ondanks dat de gaswinning in 2024 is gestopt, blijven de bevingen doorgaan. Dit zorgt voor grote impact op het dagelijks leven en voor ernstige schade aan gebouwen, met een herstel dat nog jaren zal duren. Op de website van Eerste Hulp Ben Jij lees je hoe je je kunt voorbereiden op een aardbeving.

Daarnaast biedt de website aardbevingenwijzer.nl waardevolle informatie, zoals gastlessen voor scholen en groepen om bewustwording te vergroten.

Oude industrie

In de regio Oldambt bevinden zich veel oude industriële locaties, waar een verhoogd risico op brand kan bestaan. Door de verouderde infrastructuur en gebruikte materialen is extra aandacht voor brandveiligheid essentieel. Het is belangrijk dat omwonenden en bedrijven weten hoe ze preventief kunnen handelen en wat te doen in geval van brand. Goede voorbereidingen en maatregelen kunnen veel schade voorkomen. Voor meer informatie over brandveiligheid en preventie kun je terecht op de website van Eerste Hulp Ben Jij.

Asielzoekerscentrum Ter Apel

Over de hele wereld vluchten mensen uit hun thuisland op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. Veel van deze vluchtelingen hebben recht op opvang en melden zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Door een tekort aan doorstroomcapaciteit en een gebrek aan voldoende opvangplekken, kampt het aanmeldcentrum in Ter Apel met ernstige overbezetting. Dit leidt tot diverse problemen, zoals een tekort aan basisvoorzieningen en lange wachttijden voor de opvang. Deze situatie vraagt om dringende oplossingen om de humanitaire omstandigheden te verbeteren en de doorstroom te versnellen.

Natuurbrandrisico

In het noorden van Drenthe bevinden zich relatief veel bossen, wat tijdens periodes van droogte het risico op natuurbranden vergroot. In dergelijke situaties kan de brandweer worden ingeschakeld om te helpen. Op de website van Eerste Hulp Ben Jij vind je belangrijke informatie over wat je moet doen bij een natuurbrand.

Energiecentrale Eemsdelta

De energiecentrale in de gemeente Eemsdelta speelt een belangrijke rol in de elektriciteitsvoorziening van Nederland door aardgas te gebruiken. Hoewel de centrale essentieel is voor het elektriciteitsnetwerk, kan het risico op incidenten zoals brand of gaslekkages een impact hebben op de omgeving en de veiligheid van bewoners. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op dergelijke situaties. Voor informatie over wat te doen bij een incident en eerste hulp, bezoek de website Eerste Hulp Ben Jij.

Informatie bij de kaart

Eerste Hulp Ben Jij

Bij een noodsituatie ben je altijd eerst op jezelf aangewezen. De hulpdiensten zijn niet direct ter plekke. Met EHBJ kun je je voorbereiden. Samen met je gezin, met buurtgenoten of collega’s. Thuis, in je wijk, op je werk of op school. Zodat je weet wat je moet doen tijdens een noodsituatie en elkaar kan helpen. Want: Eerste Hulp Ben Jij.

Ga naar Eerste Hulp Ben Jij

Denkvooruit.nl

Op de website Denkvooruit.nl vind je informatie over nog meer risico’s, die vooral landelijk kunnen spelen. Zoals desinformatie, hoge prijzen en lege schappen.