Ga naar hoofdinhoud

Brandweer Groningen

Brandweer Groningen is een cruciaal onderdeel van Veiligheidsregio Groningen. Wij zijn de experts op het gebied van brandveiligheid en incidentbestrijding. We zijn zichtbaar en betrouwbaar, waakzaam en alert.

We staan altijd paraat, voor anderen en voor elkaar. Mensen vertrouwen op ons, op onze kennis en kunde. En dat we juist en adequaat handelen als ze ons nodig hebben. Want wij zijn de brandweer, vaklieden in veiligheid.  Onze veiligheid. Voor elkaar! We nemen je graag mee in vogelvlucht in de wereld van Brandweer Groningen.

39 kazernes in 10 gemeenten

Brandweer Groningen bestaat uit alle brandweerkazernes in de provincie Groningen en maakt deel uit van Veiligheidsregio Groningen. Vanuit 39 kazernes werken we voor 10 gemeentes in onze provincie met ruim 590.000 inwoners. Op de verschillende brandweerposten werken ongeveer 750 vrijwilligers, zo’n 87 fulltime medewerkers en er staan meer dan 70 voertuigen. In de 2 kazernes in de stad Groningen staan de beroepscollega’s 24/7 paraat.

Brandweervrijwilliger, iets voor jou?

Vrijwilliger bij Brandweer Groningen

Wil je meer weten hoe het is om vrijwilliger bij de brandweer te zijn of denk je dat het iets voor jou is? Kijk op de website van Brandweer Groningen.

Beroepsbrandweer

Op twee kazernes in de stad Groningen (Sontweg en Vinkhuizen) zit de beroepsbrandweer. Hier staan ruim 90 brandweermensen 24/7 klaar om branden te blussen en hulp te verlenen.

Naar de website van Brandweer Groningen

Wat doet Brandweer Groningen?

Wij doen veel meer dan alleen het blussen van branden. Ons werk is verdeeld in vier taakvelden:

  • brandbestrijding
  • technische hulpverlening
  • incidentbestrijding gevaarlijke stoffen
  • waterongevallen beheersing

Meer weten over onze taakvelden en specialismen? Bekijk de pagina over onze taken.

Brandonderzoek

Na sommige branden doen we brandonderzoek. Het doel hiervan is om informatie te krijgen over de oorzaak van de brand en om goede voorlichting te kunnen geven over brandveiligheid.

Jeugdbrandweer

Brandweer Groningen heeft vijf jeugdbrandweerkorpsen. Wil je meer weten over de jeugdbrandweer? Kijk op de website van Brandweer Nederland.

Jaaroverzicht Brandweer Groningen 2023

In het jaaroverzicht van Brandweer Groningen zie je bijvoorbeeld hoe vaak wij zijn uitgerukt en hoeveel vrijwilligers we hadden in 2023.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van Brandweer Groningen. Je vindt hier onder meer vacatures, data van open dagen en informatie over alle kazernes. Ook vind je op brandweer.nl regelmatig nieuws en verhalen over de brandweer in de provincie Groningen.

Naar website Brandweer Groningen
Brandweer Groningen in actie bij een brand