Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij werken

Samen werken we aan veiligheid. Iedere dag, steeds beter. Dat doen we professioneel, daadkrachtig, betrouwbaar en verbonden. We leggen je graag uit hoe je dit terugziet in ons dagelijks werk. Op deze pagina vind je onder andere informatie over hybride werken, informatiegestuurd werken en projectmatig werken.

Hybride werken

Hybride werken is een manier van werken waarbij het flexibel kiezen van je werklocatie en de tijden waarop je werkt het uitgangspunt vormt, uiteraard binnen kaders. Zo mag je bij ons werken op kantoor aan de Sontweg in Groningen, maar ook op één van onze dagdienstlocaties. En natuurlijk mag je ook thuiswerken. Alles gaat in goed overleg met collega’s en je leidinggevende. Wij bieden een thuiswerkvergoeding en je krijgt een persoonlijk thuiswerkbudget.

Informatiegestuurd werken

Bij Veiligheidsregio Groningen werken we op basis van data. Dit noemen we informatiegestuurd werken. Momenteel is deze manier van werken nog volop in ontwikkeling. Zo zijn we bezig met het inrichten van een veiligheidsinformatieknooppunt (VIK). Op deze manier zorgen we, samen met partners zoals de politie en de gemeenten, voor een actueel veiligheidsbeeld van de regio. Ook zijn we in 2024 gestart met een virtual reality game.

Projectmatig werken

Wij werken aan de hand van Projectmatig Creëren (PMC); een projectmanagementmethode waarin het gaat om de inzet en toewijding van de betrokkenen. Oftewel, een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We zien een opgave als een project zodra het een duidelijk begin en eind heeft, collega’s uit verschillende teams betrokken zijn en het geen regulier werk is. Deze methode zorgt ervoor dat we voldoende tijd investeren aan de voorkant van een project, zodat het projectteam een gezamenlijk beeld heeft van het op te leveren resultaat. Hebben we een groot project? Dan beginnen we vaak met een tweedaagse projectstart-up (PSU).

Trainingen projectmatig werken

Om deze werkwijze te borgen binnen onze organisatie, organiseren we trainingen en opleidingen. Bijvoorbeeld basistrainingen voor alle medewerkers en specifieke opleidingen voor projectstart-up begeleiders en projectleiders.

Duurzaamheid

Wij vinden het belangrijk om een duurzame organisatie te zijn. Hoe doen we dat?

  • We gaan onze gebouwen gasloos maken en aansluiten op duurzame energiebronnen.
  • Stimuleren van biodiversiteit. Bijvoorbeeld insectenhotels plaatsen bij brandweerkazernes.
  • Ons wagenpark verduurzamen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van elektrische voertuigen.
  • Stimuleren van medewerkers om (waar mogelijk) de fiets te pakken in plaats van de auto.
  • Stenen mokken gebruiken in plaats van plastic wegwerpbekers.
  • Stimuleren om overbodige e-mails en bestanden  weg te gooien.

Wat wij doen

Wil je meer weten over wat wij als Veiligheidsregio Groningen doen? Lees verder op de pagina ‘Wat wij doen‘.