Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsregio Groningen zet in op informatiegestuurd werken met virtual reality

Bij Veiligheidsregio Groningen werken we op basis van informatie. Aan de hand van data maken we beslissingen of geven we adviezen. Dit noemen we informatiegestuurd werken. Om collega’s op een interactieve manier kennis te laten maken met informatiegestuurd werken, hebben we samen met andere veiligheidsregio’s een virtual reality game ontwikkeld. De game is een unieke manier om met informatie te werken ten tijde van een crisis. 

In het spel krijg je de rol van medewerker van het Veiligheids Informatie Knooppunt (VIK). Bij de game hoort een virtual reality bril. Zodra je de bril opzet, begint de game. Je waant je gelijk in een omgeving waar een groot evenement plaatsvindt. Al snel krijg je te maken met de dreiging van hevige regenval, en dus wateroverlast. Het is aan jou om in korte tijd informatie op te halen bij de verschillende partnerorganisaties van de veiligheidsregio. Bijvoorbeeld de politie, het KNMI en de brandweer. 

Aan de hand van deze informatie geef je een advies aan de burgemeester over het wel of niet door laten gaan van het evenement. De game leert je om samen te werken met partnerorganisaties en op basis van informatie tot een advies te komen.  

Leo Mulder, Coördinator informatiegestuurde veiligheid bij de VRG, is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de game: “Regelmatig stellen we ons de vraag hoe we ontwikkelingen op het gebied van informatiegestuurd werken kunnen delen en hoe we collega’s kunnen enthousiasmeren. Tijdens landelijke bijeenkomsten viel op dat deze vraag breed leeft. We kunnen over dit thema lezen en vertellen of demo’s verzorgen, maar ervaren is vaak de beste leermeester. Hierom hebben we voor het VIK in cocreatie met andere veiligheidsregio’s, KCR2 en ontwikkelaar Infinitylabs een serious game ontwikkeld. Deze game brengt je middels een hoogwaterscenario op een laagdrempelige manier in de wereld van informatie gestuurd werken. Diverse collega’s binnen en buiten de VRG hebben de game al gespeeld en de reacties zijn positief! 

Wie heeft de game ontwikkeld?

Veiligheidsregio Groningen heeft de game in korte tijd ontwikkeld samen met de veiligheidsregio’s Friesland, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Wil je meer weten over het spel? Bekijk de video.