Wat doen we na een crisis?
De zorg na een crisis of ramp dragen wij over aan de verantwoordelijke instanties of organisaties, bijvoorbeeld de gemeente waar de crisis heeft plaatsgevonden. Deze organisaties zorgen bijvoorbeeld voor informatie over het afhandelen van het incident maar werken ook aan herstel en wederopbouw. Toch hebben wij als veiligheidsregio ook een rol.
Bieden van psychosociale hulp
Het bieden van psychosociale hulp aan mensen die getroffen zijn door een ramp: een ramp of crisis kan veel verdriet, stress en trauma’s veroorzaken en een schok teweegbrengen in de samenleving. In dat geval wordt er ook na de ramp of crisis individuele psychologische hulp aangeboden aan de slachtoffers. Indien nodig worden bijeenkomsten georganiseerd om steun te bieden aan de slachtoffers en te helpen bij de verwerking van de ramp of crisis.
Overdracht
We zijn verantwoordelijk voor het goed overdragen aan de gemeenten en andere organisaties, bijvoorbeeld een woningbouwvereniging. Waar wij tijdens een crisis de leiding hebben, is dat na een crisis niet meer zo. Het is belangrijk om alle informatie daarom goed over te dragen.
Evaluatie en analyse
We evalueren onze aanpak en de gevolgen van een crisis en analyseren wat er goed ging en wat er beter kan. Dit helpt om onze hulpverlening in de toekomst te verbeteren. De uitkomsten hiervan nemen we weer mee bij het oefenen ter voorbereiding op toekomstige crises of rampen.