Ga naar hoofdinhoud

Brand

Je hoopt het nooit mee te maken: brand. Maar als het toch gebeurt wil je zo snel mogelijk veilig zijn. Gemiddeld heb je drie minuten om jezelf in veiligheid te brengen, maar de brandweer is er vaak pas na acht minuten. Bij een brand ben je dus de eerste minuten op jezelf aangewezen.

Voorkom een brand

Op de website van Eerste Hulp Ben Jij staan tips die jou helpen om een brand te voorkomen. Daarnaast besteden we op de pagina Brandveiligheid ook aandacht aan brand voorkomen in verschillende soorten woningen en bedrijven, zoals studentenwoningen en parkeergarages.

Hoe ontstaat een brand?

Vuur ontstaat door drie dingen: iets dat wil branden, zuurstof en warmte. Een brand begint vaak klein, maar kan daarna snel groter worden. Denk aan een keukenbrand of een brand in een pelletkachel.

Wat doe je als er brand uitbreekt?

Waarom is rook gevaarlijk?

Rook bevat giftige gassen, chemicaliën en fijne deeltjes die schadelijk kunnen zijn als je het inademt. Het inademen van rook kan leiden tot ademhalingsproblemen, irritatie van de luchtwegen of vergiftiging. Meer weten? Kijk op de website van Brandweer Nederland.

Er is brand in huis en ik kan niet naar buiten. Wat doe ik?

  • Ga weg bij het vuur en zoek de ruimte met de minste rook.
  • Sluit de binnendeur.
  • Dek de kieren af. Gebruik bijvoorbeeld een doek, gordijn of trui.
  • Bel 112 en vertel waar je bent.
  • Zwaai uit een raam. Zo laat je anderen zien waar je bent.
  • Blijf laag bij de grond, want rook stijgt op.