Ga naar hoofdinhoud

NL-Alert app voor slechthorenden, slechtzienden en mensen in grensgebieden

De NL-Alert app is speciaal ontwikkeld voor mensen die aan de grens wonen en daardoor niet altijd NL-Alerts ontvangen. Ook biedt de app extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die slechthorend of slechtziend zijn.

NL-Alert is het alarmmiddel van de Nederlandse overheid dat je via een pushmelding op je mobiele telefoon waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Vanaf nu is er ook de NL-Alert app. Deze app biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor mensen die slechthorend of slechtziend zijn. Ook is de app handig voor mensen die wonen in een grensgebied.

Grensgebieden

Als je in een grensgebied bent, kan het zijn dat je mobiele telefoon verbonden is met een Duitse of Belgische zendmast. Als dat zo is terwijl er bij jou in de buurt een noodsituatie is, ontvang je geen NL-Alert. Met de NL-Alert app kun je wel een melding ontvangen als je met internet of wifi verbonden bent. Daarom raadt de overheid aan de NL-Alert app te downloaden als je vaak in een grensgebied bent. Als je wel met een Nederlandse zendmast verbonden bent ontvang je de noodmelding én een pushnotificatie via de app.

Functies voor slechtzienden en blinden

De app heeft ook toegankelijkheidsfuncties voor mensen die slechter zien of blind zijn. De NL-Alert app werkt goed met het laten voorlezen van tekst op je mobiele telefoon. Ook kan je NL-Alerts zeven dagen terugvinden in de app. Als je slechtziend bent, kan je ook inzoomen in de app en het contrast veranderen. En kiezen uit verschillende weergaves, waaronder donkere modus.

Functies voor slechthorenden en doven

Daarnaast heeft de app toegankelijkheidsfuncties voor mensen die slechter horen of doof zijn. Zo kan je zien waar op de kaart een NL-Alert is verzonden, en kun je NL-Alerts tot zeven dagen in de app teruglezen. Ook ondersteunt NL-Alert flitsmeldingen vanuit de standaardinstellingen in je mobiele telefoon. Op deze manier wordt het duidelijker dat je een NL-Alert ontvangt.

Je kan de NL-Alert app gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.