NL-Alert

Bij grote incidenten krijg je een NL-Alert. Wat voor bericht is dat en waarom heb jij dat bericht (niet) gekregen.

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is een tekstbericht dat je ontvangt op je mobiele telefoon van de overheid. Je krijgt het alleen bij grote incidenten zoals een brand met veel rookontwikkeling. Er staat informatie in over wat er aan de hand is en waar. Ook staat erin wat je moet doen en waar meer informatie te vinden is.

Wanneer krijg ik een NL-Alert?

Een NL-Alert krijg je alleen wanneer er zich een incident bij jou in de omgeving voordoet. Dat gebeurt op basis van het mobiele telefoonsignaal. Zolang je bereik hebt, kun je een NL-Alert ontvangen. Een telefoon in vliegtuigmodus of alleen op WiFi krijgt dus geen NL-Alert.

In juni en december krijg je op de eerste maandag van de maand om 12 uur een testbericht. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene.

Wie krijgen een bericht als er een incident is?

Iedereen die in een gebied rondom het incident is, krijgt het bericht. Ook als je op doorreis bent of toevallig op bezoek bent in het gebied.

Toch kan het gebeuren dat je wel in de buurt van een brand bent maar geen bericht krijgt. Als je telefoon bijvoorbeeld verbonden is met een zendmast verder weg, kan het zijn dat jij geen bericht krijgt maar degene die naast je zit wel. Hou elkaar dus ook op de hoogte.

In dichtbevolkte gebieden zoals Groningen en Delfzijl staan zendmasten dichter bij elkaar. Daardoor kan de meldkamer vaak een kleiner gebied selecteren. Maar woon je bijvoorbeeld in Kloosterburen of Godlinze dan is het gebied rondom een zendmast veel groter. Het kan dan gebeuren dat je een bericht ontvangt maar dat bijvoorbeeld de brand verder bij je vandaan is.

Het is hoe dan ook verstandig om de berichten te lezen en de adviezen op te volgen, zeker als je een rooklucht ruikt.

Hoe ziet een NL-Alert er uit?

Dit is een voorbeeld van een NL-Alert zoals je die zou kunnen ontvangen:

Voorbeeld van een NL-Alert mededeling.

NL-Alert 15-08-2018 19:35 IVM Brand in Groningen met Rookontwikkeling. Blijft uit de rook! Sluit ramen en deuren. Schakel ventilatie uit. Nieuw bericht volgt.

Ik heb nog nooit een NL-Alert ontvangen!

Dat kan met de instellingen van je telefoon te maken hebben. Bij iPhones is NL-Alert standaard ingeschakeld, maar bij andere toestellen hoeft dat niet. Waarschijnlijk staat de techniek achter NL-Alert (Cell Broadcasts) op jouw toestel uitgeschakeld.

Kijk hier voor hulp bij het instellen.

Waar kan ik meer informatie vinden over NL-Alert?

De Rijksoverheid heeft een website waarop je meer informatie kunt vinden. Kijk daarvoor op https://www.nl-alert.nl.

Word ik als dove of slechthorende in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gewaarschuwd bij een ramp of noodsituatie?

Wil je meer informatie?

We hebben verschillende checklists en artikelen geschreven om je te helpen. Je vindt ze hier: