Skip to content

Wat jij kunt doen

Veiligheidsregio Groningen werkt aan een veilig en gezond Groningen voor alle inwoners. Samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid in onze provincie, met elkaar en voor elkaar. Weet jij wat jij kan doen? Als er een noodsituatie of calamiteit bij jou in de buurt is en je een NL-Alert krijgt? Hoe je vervolgens op de hoogte blijft? En hoe je je op verschillende noodsituaties kan voorbereiden? Want ben je goed voorbereid, dan kun je jezelf én anderen helpen.  

Actueel 

Tijdens een noodsituatie of ramp twittert brandweer Groningen om volgers en de media snel te kunnen informeren over wat er aan de hand is en wat dat voor wie betekent. Je kan op verschillende manieren op de hoogte blijven tijdens een noodsituatie of ramp.

Hoe word je gewaarschuwd?  

NL-Alert

Bij een noodsituatie of ramp bij jou in de buurt, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Dit ontvang je op je mobiele telefoon. In ieder bericht lees je altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kan vinden. Krijg je een NL-Alert, volg dan altijd de instructies op en informeer en help anderen om je heen.  

Sirene 

Mensen kunnen naast een NL-Alert ook gewaarschuwd worden tijdens een levens- en/of gezondheidsbedreigende situatie door de sirene. Hoor je de sirene:  

  • Ga zo snel mogelijk naar binnen 
  • Sluit ramen en deuren (en ventilatie) 
  • Zet radio of tv aan (RTV Noord) of volg de tweets via onze homepage 

Hoor je de (maandelijkse) sirene niet, geef dit dan aan ons door.

Een noodsituatie: bereid je voor 

Bij een noodsituatie ben je altijd eerst op jezelf aangewezen. De hulpdiensten zijn niet direct ter plekke. Bereid je daarom voor. Samen met je gezin, met buurtgenoten of collega’s. Thuis, in je wijk, op je werk of op school. Zodat je weet wat je kan doen om een risico te voorkomen. Maar ook wat je moet doen tijdens een noodsituatie of ramp en elkaar kan helpen. Juist hiervoor ontwikkelde Veiligheidsregio Groningen Eerste Hulp Ben Jij.  

Risico’s in Groningen 

Veiligheidsregio Groningen en Brandweer Groningen werken dag en nacht aan een veilig en gezond Groningen. Welke risico’s in Groningen zijn, lees je in ons Regionaal Risicoprofiel. Hierin staan alle risicovolle situaties in onze provincie die kunnen leiden tot een ramp of crisis. Denk aan een grote brand, zware aardbeving, overstroming of grootschalige stroomuitval. Hoe je je hierop voorbereidt, vind je op onze speciale website www.eerstehulpbenjij.nl.