Ga naar hoofdinhoud

Voorbereiden voor Koningsdag: “Het doel is een veilig evenement, zodat mensen zorgeloos een feestje kunnen vieren”

Wat gebeurt er als er tijdens Koningsdag brand uitbreekt in de binnenstad? Of als het opeens veel te druk wordt op een bepaalde plek en er paniek uitbreekt? Het zijn situaties waar je niet aan wilt denken als je lekker aan het feesten bent. En gelukkig hoeft dat ook niet, want de hulpdiensten beginnen ruim op tijd met de voorbereidingen voor Koningsdag en -nacht.

In aanloop naar Koningsdag en -nacht adviseren brandweer, politie en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) de gemeente over de veiligheid. Ieder op hun eigen gebied, maar ook samen. Want eigenlijk is het niet los van elkaar te zien. De routes voor de brandweer en de ambulance zijn bijvoorbeeld grotendeels hetzelfde. Net als dat de vluchtroutes en nooduitgangen voor alle hulpdiensten van belang zijn.

EHBO-posten en vluchtroutes

Al vanaf februari zitten collega’s vanuit de drie diensten regelmatig samen om Koningsdag en -nacht voor te bespreken. Ze lezen dan de plannen door die de organisatoren van de evenementen hebben aangeleverd bij de gemeente. De GHOR bekijkt onder meer of er genoeg EHBO-posten staan ingepland en hoe het zit met toiletvoorzieningen.

De brandweer controleert of de evenementen goed bereikbaar zijn als er iets gebeurt, en of er genoeg vluchtroutes aanwezig zijn. En de politie kijkt onder meer of er genoeg maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het ergens te druk wordt. Bijvoorbeeld vluchtroutes en de mogelijkheid om straten af te sluiten.

“Alles hangt met elkaar samen, daarom is de afstemming ook zo belangrijk”

Marcel Visser, evenementenadviseur vanuit de GHOR

De focus van de hulpdiensten ligt op de evenementen in de stad, omdat daar de meeste mensen samenkomen en de risico’s dus het grootst zijn. Daarbij concentreren ze zich op vijf ‘evenemententerreinen’: Kingsland en Helden van Oranje op de Drafbaan in het Stadspark, de Vismarkt, het Poeleplein en de Kleine en Grote Elleboog.

Marcel Visser, evenementenadviseur vanuit de GHOR: “Alles hangt met elkaar samen, daarom is de afstemming ook zo belangrijk. Stel, er moeten veel ambulances naar de Drafbaan, wat heeft dat dan voor gevolgen voor de binnenstad? Een ander voorbeeld is dat er te weinig toiletten zijn in de Poelestraat. Dan krijg je wildplassers, waardoor er meer handhaving en politie-inzet nodig zijn. Daardoor is er op een andere plek minder politie beschikbaar.”

Tijdens Koningsnacht zit Matthijs Beukema, evenementenadviseur vanuit de politie, samen met collega’s van de gemeente, politie en ambulance in het zogenaamde Veiligheidsteam. “We monitoren dan live alles wat er gebeurt en proberen regie te houden over mogelijke veiligheidsproblemen. Stel, er is een groot incident: wat voor gevolgen heeft dit voor het komende uur? Wat zijn de gevolgen voor de andere evenementen? Vorig zaten bijvoorbeeld alle treinen naar de stad vol en was het onduidelijk of er genoeg treinen waren om de mensen weer terug te brengen. Daar konden we toen gelijk op inspelen door Qbuzz te vragen om bussen in te zetten.”

Van links naar rechts: Matthijs, Bas-Pieter en Marcel op de Drafbaan tijdens de voorbereidingen op Koningsdag. Foto: Nienke Maat

Onzekere factoren

De drie collega’s vinden het mooi dat ze, ieder vanuit hun eigen expertise, samen naar dezelfde vraagstukken kunnen kijken. Matthijs: “De kracht van deze samenwerking is dat we inzage krijgen in elkaars processen en elkaar zo kunnen versterken. Door een goede voorbereiding kunnen we ervoor zorgen dat de collega’s die tijdens de dag zelf aan het werk zijn, het makkelijker hebben.”

Matthijs: “Het belangrijkste doel is natuurlijk een veilig evenement voor alle bezoekers. Zij hebben geen idee hoeveel tijd wij erin steken dat zij ongestoord kunnen feesten, dat gebeurt allemaal achter de schermen.” Bas-Pieter van Loon, evenementenadviseur vanuit de brandweer, vult aan: “Ik vind het mooi om er samen aan te kunnen bijdragen dat mensen het gevoel hebben op een veilig evenement te zijn, en dat ze ongestoord een feestje kunnen vieren.”

Helaas is het niet mogelijk om altijd op alles voorbereid te zijn. “Er kan altijd iets gebeuren dat we niet hadden voorzien. En dan komt het aan op veerkracht en dat we elkaar snel weten te vinden”, aldus Matthijs. “Er blijven altijd onzekere factoren, zoals het weer. De afgelopen jaren was het regenachtig, waardoor het relatief rustig was. Maar dat kan dit jaar zomaar anders zijn. En gelukkig staan ambulance, brandweer en politie dan paraat en kunnen ze de evenementen goed bereiken dankzij onze voorbereiding.”