Skip to content

Veilig en gezond de winter door – Hoe verwarm jij je huis?

Door de toenemende prijs van elektriciteit en gas wordt het voor steeds meer mensen een uitdaging om tijdens de komende herfst- en winterperiode hun huis te verwarmen. Daarom lijkt het logisch om deuren, ramen en ventilatieroosters zoveel mogelijk dicht te houden om de warmte binnen te houden. Toch blijft het voor onze gezondheid en veiligheid erg belangrijk om te ventileren, zodat gezonde lucht in huis komt en koolmonoxidevergiftiging geen kans krijgt. Een paar tips die jou helpen de winter veilig en gezond door te komen.

Voorkom schimmel

 • Verlaag de temperatuur in de woning niet verder dan 15 graden. Verlaging van de temperatuur in huis kan er namelijk voor zorgen dat muren vochtiger worden. Dit kan leiden tot schimmelvorming. Om dit te voorkomen kun je de muren drogen door voldoende te stoken. Daarvoor is wel energie nodig, maar deze minimale temperatuur kan schimmelvorming wel voorkomen.
 • Houd je woning droog. Zorg ervoor dat er minder vocht in de woning komt. Droge lucht warmt makkelijker op en dit scheelt stookkosten. Houd je woning bijvoorbeeld droog door:
  o De muren van de douche na het douchen droog te maken;
  o De deur van de douche zoveel mogelijk dicht te houden en te zorgen voor goede ventilatie van de doucheruimte;
  o De was buiten te laten drogen.

Ventileer

 • Zorg altijd voor goede ventilatie. Ventileren is continu lucht verversen door 24 uur per dag roosters open en/of een raam op een kiertje te zetten of het ventilatiesysteem aan te hebben.

Stook veilig

 • Met de huidige gas- en energieprijzen zien we dat meer mensen kiezen voor alternatieve manieren om hun huis te verwarmen, zoals de houtkachel, petroleumkachel, bio-ethanol haard of het branden van kaarsen. Hier komen verbrandingsgassen zoals fijnstof en koolmonoxide bij vrij. Deze stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid. Als er niet genoeg frisse lucht de kamer in komt, hopen deze stoffen zich op in de kamer. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie. Wat is nog meer belangrijk?
 • Stook liever niet op hout, olie of kolen. De lucht in je huis verslechtert daardoor en je buren kunnen er last van hebben.
 • Wil je toch stoken? Zorg dan ook voor goede ventilatie in je huis.
 • Laat ieder jaar de schoorsteen vegen en het schoorsteenkanaal controleren.
 • Heb je een kachel op gas? Laat de kachel ieder jaar controleren door een vakman en laat ook elke twee jaar je schoorsteen controleren en zo nodig vegen.
 • Zorg voor CO-melders in huis: bij de bron aan het plafond.

Financiële hulp

Veel mensen betalen nu meer voor elektriciteit, gas of warmte. Wat kun je doen als je de energierekening niet meer kunt betalen? Kijk op de website van Consuwijzer.

Meer informatie

Houd de komende weken de Facebook– en Instagram-kanalen van Brandweer Groningen in de gaten, want hier delen we meer tips over veilig en gezond de winter door.