Skip to content

Terugblik zeer grote brand recyclebedrijf Leek: ‘Al die jaren training werpen zijn vruchten af’

LEEK – Meerdere loodsen stonden in vuur en vlam bij de brand in Leek in de nacht van dinsdag 16 augustus. Bij het recyclingbedrijf voor plastic, kunststof en papier bleek de brand niet zomaar onder controle. Om 11.20 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven maar waren de ploegen daarna nog uren aan het nablussen.

Met eenheden uit Groningen, Friesland en Drenthe werd met man en macht gewerkt om de brand te bestrijden. Dennis de Vlieg van brandweer Groningen maakte zijn debuut als leider-CoPI (Commando Plaats Incident). Met hem blikken we kort terug op deze klus.

Uitslaande brand

Het is even voor vijf uur dinsdagnacht als in huize De Vlieg in Garmerwolde de pieper afgaat. De zeer grote uitslaande brand is opgeschaald naar GRIP 1, (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure). Dat is het startsein voor de leider-CoPI om aan het werk te gaan: “Mijn opdracht is om samen met alle officieren van dienst de knelpunten te bekijken, in kaart te brengen waar we nu staan maar ook wat we kunnen verwachten en hoe we dat kunnen oplossen. Aan mij dan de taak om dit multidisciplinaire overleg zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Knelpunten

Een van die knelpunten was bijvoorbeeld het watertransport naar de brand. “Er moest veel water komen om de omliggende panden vrij van vuur te houden en dat water moest ook nog eens van ver komen,” zegt Dennis. “Hierdoor krijg je veel dikke brandweerslangen op de weg waardoor je deze bijvoorbeeld moet afzetten.” Hierbij kregen ze hulp van het waterschap: “Zij zorgden voor een continue waterlevering en trof samen met ons alvast voorbereidingen voor de opvang van eventueel vervuild bluswater.”

Dronebeelden

De Vlieg benadrukt dat hij erg blij is dat de samenwerking tussen alle betrokkenen zo soepel verloopt. “Je merkt dat al die jaren training met elkaar op deze momenten zijn vruchten afwerpt. Je weet daardoor echt precies wat iemand nodig heeft en dat werkt erg prettig.”

Zo meldde de politie dat ze een droneteam beschikbaar hadden om onder meer de brandhaarden in kaart te brengen. De brandweer had profijt van deze drone door de beelden live te bekijken in de Mobiele Commando Unit en konden op deze manier via de portofoon de hoogwerkers en schuimblusvoertuig op de exacte locatie hun waterstralen laten inzetten. “Verder kijken dan je eigen proces is op dit soort momenten erg waardevol.” legt De Vlieg uit.

Hier worden de dronebeelden op een groot scherm geanalyseerd, foto Dennis de Vlieg

Tevreden terugkijken

Rond het 13.30 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0 en zit de klus voor Dennis erop. De bestrijding van het incident zal nog vele uren in beslag nemen, maar dat kan vanaf dat moment zonder een CoPI.  De Vlieg rijdt -na nog wat werkzaamheden op de Sontweg- om 16.30 uur huiswaarts.

Hij kijkt tevreden terug op het verloop van het incident. Volgens de leider-CoPI heeft iedereen er op zijn eigen manier voor gezorgd dat de inzet zonder al te veel problemen verliep. “Natuurlijk zijn er wel verbeterpunten, maar over het algemeen konden we goed vooruitkijken en daardoor konden we snel handelen. Eerlijk, dat is toch wel een beetje kicken,” lacht hij.

Artikel RTV Noord
Zo’n grote brand als deze vergt behoorlijk wat coördinatie en regelwerk. Zeker als dit midden in de bouwvak gebeurt waarin veel mensen op vakantie zijn. Brandweercollega Dirk Werkman was als Officier van Dienst ook aan het werk in Leek. RTV Noord heeft zijn ervaringen hierover opgetekend in dit artikel: Brandweer over grote brand Leek: ‘Hier wordt nog wel een tijdje over nagepraat’