Skip to content

Een echte BOCK heeft doppen op

Carbidschieten tijdens de jaarwisseling is een prachtige gewoonte. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Je moet goed weten wat je doet als je met gas en vuur aan de slag gaat.

Hoe voorkom je dat er ongelukken gebeuren tijdens het carbidknallen en hoe doe je recht aan deze mooie traditie? Het antwoord daarop is de BOCK: de Bewust Oplettende Carbid Knaller. Dit jaar focust de campagne zich op gehoorbescherming. Heel belangrijk, want wist je dat de harde knallen kunnen zorgen voor blijvende gehoorschade? 80 decibel kan al tot gehoorschade leiden en een carbidknal is al gauw 100 decibel.

Veilig carbidschieten

Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten en er niet aan te beginnen als je het nog nooit gedaan hebt. Een ervaren carbidschieter kijkt toe op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips:

  • Bereid je goed voor. En informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  • Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
  • Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te brandwonden te koelen, blusdeken of zand) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.
  • Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten.
  • Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Mooi Wark laat je in dit filmpje graag even zien hoe het moet.

Wie is de BOCK?

Wie is de BOCK is een campagne van Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis -het brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland-, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.

Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl.