Blijf op de hoogte

Bij een noodsituatie of ramp is het voor je eigen veiligheid van belang dat je precies weet wat er aan de hand is en wat je moet doen. Je krijgt op verschillende manieren informatie.

Bel niet naar 112 om te vragen wat er aan de hand is.

Hulpverleners ter plaatse

De hulpverleners ter plaatse zijn erop gericht jou in veiligheid te brengen, de ramp te bestrijden en de gevolgen ervan te beperken. Zij geven op de plek van de ramp instructies en informatie. Volg deze altijd op, dat is in je eigen belang en voor je eigen veiligheid.

RTV Noord

Via RTV Noord blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Volg de berichtgeving van RTV Noord via: Radio (ether: FM 97.5; kabel: FM 90.5, FM 96.3 of FM 102.0), Televisie, Teletekst, Internet (www.rtvnoord.nl), Twitter (@rtvnoord) en de RTV Noord app

Nationale rampenzender

Bij een landelijke ramp of crisis worden Nederland 1 en Radio 1 ingezet als nationale rampenzender.

Informatienummer

Als er een speciaal informatienummer wordt opengesteld, zal dit telefoonnummer worden bekendgemaakt via RTV Noord of via de nationale rampenzender.

Internet en social media

Websites:

  • Bij een incident of ramp in jouw gemeente: check de website van de gemeente.
  • Bij een incident of ramp in gemeente of provincie Groningen: www.veiligheidsregiogroningen.nl of www.crisis.nl.
  • Bij een landelijke ramp: www.crisis.nl.
  • Ook de hulpverleningsdiensten houden je via hun website op de hoogte van de ontwikkelingen rondom een incident of ramp. Zie ook Belangrijke telefoonnummers en websites.

Twitter (www.twitter.com):

In jouw buurt

In sommige situaties krijg je aanvullende informatie in jouw buurt. Bijvoorbeeld via een flyer of brief in jouw brievenbus of via een geluidswagen in jouw straat. Ook kan er een informatiepunt bij jou in de buurt worden ingericht, bijvoorbeeld in het gemeentehuis of in een dorps- of buurthuis.

Laat weten wat jij weet

Ben je in de buurt van de ramp of het incident en heb je beelden of informatie? Deel dit dan met behulp van social media (zoals Twitter of Facebook). Ook hulpverleningsdiensten maken gebruik van deze informatie. Denk altijd wel eerst aan je eigen veiligheid!

Wil je meer informatie?

We hebben verschillende checklists en artikelen geschreven om je te helpen. Je vindt ze hier: