Ga naar hoofdinhoud

“Als je eenmaal bent besmet met het brandweervirus, kom je er niet meer vanaf”

Naam: Wessel
Leeftijd: 20 jaar
Functie: Manschap

Bij de jeugdbrandweer werd Wessel ‘besmet’ met het brandweervirus en inmiddels is hij alweer zo’n twee jaar vrijwilliger bij de brandweer in Delfzijl. Alles aan de brandweer vindt hij mooi: van het helpen van mensen en het werken in teamverband tot het blussen van branden en bezig zijn met techniek.

Waarom wilde je bij de brandweer?

“Vanaf mijn elfde heb ik bij de jeugdbrandweer gezeten. Dat waren mooie jaren. Je werkt met echte materialen en doet mee aan wedstrijden, door heel Nederland. Ook het werken in teamverband vind ik mooi. Iedereen heeft een andere achtergrond en vult elkaar aan. In die tijd droomde ik er al van dat ik vanaf mijn achttiende vrijwilliger zou worden en de pieper op zak zou hebben. Toen ik achttien werd heb ik dan ook diezelfde dag nog gesolliciteerd. Ik vind het echt geweldig om op deze manier klaar te staan voor andere mensen.”

Hoe combineer je het werken bij de brandweer met je sociale leven?

“In het begin sprak ik vooral met vrienden af als ik geen dienst had. Hier in Delfzijl hebben we om de twee weken een week dienst. Maar ik ben daar wel wat losser in geworden de afgelopen twee jaar. Nu denk ik steeds vaker: het is op vrijwillige basis. Soms meld ik me nu wel af als ik dienst heb, maar als er dan iets gebeurt baal ik toch. Aan de andere kant is het ook zo dat de brandweer een soort tweede familie is geworden. Dus het sociale vind ik hier ook heel erg. Ik ben hier met open armen ontvangen en iedereen helpt me overal mee. Maar dat moet ook wel, want je hebt elkaar keihard nodig als je bij een incident staat.”

En de combinatie met je gewone werk, hoe doe je dat?

“Ik werk als proces-operator bij Eneco, in ploegendienst. Daardoor ben ik ook overdag beschikbaar. Dat komt goed van pas bij de brandweer, want we hebben overdag juist vaak tekorten, omdat de meeste mensen dan werken.”

Welke uitruk was bijzonder en herinner je je nog goed?

“Een tijdje geleden was er een grote brand op het bedrijventerrein in Farmsum. Er is toen kazernealarm gegeven, wat betekent dat iedereen wordt opgeroepen. Ik zat in de vierde tankautospuit en heb vooral geholpen met het koelen en het voeden van de vitale processen met water. De brand ontstond halverwege de middag, om half tien ’s avonds was de brand onder controle en uiteindelijk zijn we met zijn allen tot twaalf uur ’s nachts bezig geweest, want we moesten natuurlijk ook nog opruimen. We waren heel trots dat er vanuit onze kazerne vijf voertuigen naar die brand zijn gegaan. Mooi dat ik hier ook een bijdrage aan heb kunnen leveren!”

Hoe zou je je willen doorontwikkelen binnen de brandweer?

“We hebben hier in Delfzijl veel verschillende specialismen en dus veel mogelijkheden om door te groeien, dat is mooi. Naast een hoogwerker, schuimblusvoertuig en een oppervlaktereddingsteam hebben we ook nog een grootwatertransport en een hulpverleningsvoertuig. De hoogwerker lijkt me interessant en ik zou wel chauffeur willen worden. Verder kijk ik wel wat er op mijn pad komt.”