Ga naar hoofdinhoud

“Mensen die hier werken zijn behulpzaam en springen op tijdens een crisis"

Naam: Martijn
Leeftijd: 42 jaar
Functie: strategisch adviseur Personeels- en Organisatieontwikkeling
Crisisfunctie: informatiecoördinator ROT

Martijn werkt inmiddels alweer bijna tien jaar voor Veiligheidsregio Groningen, als strategisch adviseur Personeels- en Organisatieontwikkeling. Daarvoor werkte hij ook al een paar jaar voor de brandweer. Hij kent de organisatie inmiddels dus door en door. Door de nieuwe crisissen en uitdagingen waarvoor de organisatie continu komt te staan, blijft zijn werk interessant.

Wat is de uitdaging binnen jouw functie?

“Meerdere langdurige crisissen hebben de afgelopen tijd invloed gehad op ons werk, zoals de aardbevingenproblematiek, de asielcrisis en corona. We stellen onszelf als organisatie steeds meer de vraag: waar zijn we eigenlijk van en wat is dan onze rol? Ook doen meer en meer partijen een beroep op ons en worden we steeds zichtbaarder. Mede daarom zijn we nu bezig met een nieuwe visie op crisisbeheersing en is er recent een nieuwe brandweervisie opgesteld.”

“Al deze ontwikkelingen hebben ook invloed op de manier waarop we kijken naar ons personeelsbeleid. We willen graag de juiste mensen op de juiste plek, en dat ons personeel mee-ontwikkelt met de vraagstukken die er liggen. Of nieuwe mensen aantrekken om met die vraagstukken aan de slag te gaan. Daarom heb ik gewerkt aan een HR-visie waarin we beschrijven wat we als werkgever bieden en ook wat we dan van onze mensen vragen. Bijvoorbeeld dat we graag willen dat mensen werken aan hun persoonlijk leiderschap. Als je weet wie je bent, wat je kunt en daarin de regie neemt, kun je beter de uitdagingen aan die van je gevraagd worden, en ben je weerbaarder.”

Kun je wat meer vertellen over je crisisrol?

“Ik ben ‘informatiecoördinator ROT’. ROT staat voor Regionaal Operationeel Team. Tijdens een groter incident ondersteunt het ROT op afstand de hulpdiensten die ter plekke bezig zijn. Wij ondersteunen dan bijvoorbeeld met de informatievoorziening, het stroomlijnen van de samenwerking met crisispartners of het verzorgen van crisiscommunicatie. Als informatiecoördinator help ik de informatiemanager met als doel om een duidelijk beeld te krijgen van een incident, en om uiteindelijk zo goed mogelijk besluiten te kunnen nemen.”

“Ik vind het belangrijk om een crisisrol te hebben, om zo te begrijpen wat het werk van de veiligheidsregio nou echt inhoudt. Ook vind ik het mooi om bij te dragen aan de veiligheid in onze regio, ook al is het maar een klein steentje. Al die kleine steentjes samen betekenen wat. Dat is de kracht van onze organisatie. Ik vind het belangrijk om te voelen en snappen, tot in de haarvaten, wat de veiligheidsregio doet.”

“Ik vind het belangrijk om te voelen en snappen wat de veiligheidsregio doet”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Vaak heb ik redelijk wat overleggen op een dag, zowel met collega’s als met externen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ik een afspraak heb over de Vitaliteitsweek die we binnenkort organiseren binnen de VRG, of dat ik bij het MT aanschuif met een notitie. Ook zit ik in een werkgroep die zich bezighoudt met hybride werken en denk ik mee over de nieuwe visie op crisisbeheersing. Verder wissel ik regelmatig de laatste ontwikkelingen op het gebied van HR uit met collega’s van andere veiligheidsregio’s of heb ik bijvoorbeeld een overleg met een externe consultant over een adviesopdracht. Het kan van alles zijn. Heel afwisselend en daardoor blijft het leuk.”

Wat maakt de VRG bijzonder als organisatie?

“Mensen die hier werken zijn behulpzaam en springen op tijdens een crisis of incident. Een voorbeeld: een tijdje geleden moesten opvangplekken worden gezocht voor Oekraïense vluchtelingen. Er waren toen mensen nodig om telefoondiensten te draaien, ook tijdens de weekenden en in de avonduren. Veel collega’s boden zich aan. Het zit in deze organisatie dat mensen willen helpen en bijdragen. We zijn uniek in het soort uitdagingen en crisissen waarmee we te maken hebben. Met elkaar staan we voor zulke uitdagingen en dat bindt ons.”