Ga naar hoofdinhoud

Heftige incidenten tijdens jaarwisseling voor Brandweer Groningen

Groningen – Brandweer Groningen kijkt opnieuw terug op een drukke jaarwisseling. Naast de gebruikelijke meldingen van vuurwerk en buitenbrandjes was dit jaar sprake van twee dodelijke ongevallen in Oldehove en Oude Pekela en een zeer grote brand in Stadskanaal.

Het aantal meldingen is vergelijkbaar met afgelopen jaar. 34 van de 39 posten zijn ingezet op oudejaarsdag en in de nacht van oud en nieuw. Ook nu ging het in de meeste gevallen om buitenbranden.

In Stadskanaal brak oudejaarsavond brand uit in een voormalige houtloods aan de Drouwenerstraat, een rijksmonument uit 1890. Om de samenwerking met de andere hulpdiensten beter te coördineren werd opgeschaald naar GRIP1. Vanwege de forse rookontwikkeling werd een NL-Alert verstuurd.

De dodelijke verkeersongevallen aan het eind van de middag in Oldehove en ’s avonds bij Oude Pekela hebben diepe indruk gemaakt op de betrokken collega’s, die ter plaatse assistentie verleenden. Daarom is hier het Team Collegiale Opvang (TCO) ingezet.

In Bedum werd de brandweer gealarmeerd voor een brand in een slooppand aan De Vlijt. Ter plaatse werd de brandweer belaagd met vuurwerk. De ME heeft geassisteerd om een veilige werksituatie te maken voor de brandweer en andere hulpverleningsdiensten.

Ook in andere plaatsen was het relatief drukker dan anders. In Appingedam, Delfzijl, Sappemeer en de stad Groningen moest de brandweer er nog uit voor een woningbrand.

Stad

Zoals altijd was de brandweer in Stad het drukst van allemaal. In Groningen werden in de eerste helft van de nacht tientallen buitenbranden geblust.

Als een buitenbrand klein is en geen overlast veroorzaakt, kiest de brandweer ervoor om het brandje niet te blussen tijdens oud en nieuw. De grootte van een brand, mogelijke schade voor de omgeving en de bereikbaarheid voor de hulpdiensten zijn voor de brandweer redenen om een buitenbrand te blussen. Denk daarbij aan vliegvuur, schade aan het wegdek of het blokkeren van kruisingen.

Ook dit jaar heeft Brandweer Groningen een multi-surveillance team (MST) ingezet in de stad Groningen. Dit team, met brandweer en politie, rijdt meldingen van buitenbranden langs en bepaalt de ernst van de brand.