Afgelopen zaterdag was het precies een jaar geleden dat het uitgebrande vrachtschip de Fremantle Highway werd versleept naar de Eemshaven. Veiligheidsregio Groningen was nauw betrokken bij het vervoer van de slachtoffers naar Groningse ziekenhuizen en iets meer dan een week later bij het verslepen van het vrachtschip. Een terugblik.
25 juli 2023, 3 uur ‘s nachts. Operationeel Leider Roelf Knoop wordt gebeld door de meldkamer dat er brand is op een vrachtschip op de Noordzee. Eerst is er nog niet zoveel bekend, maar zodra duidelijk wordt dat er zeven gewonden aan land gaan komen in Lauwersoog besluit Knoop op te schalen naar een voorbereidend GRIP 2. Op de Sontweg in Groningen organiseert hij een overleg met het Regionaal Voorbereidingsteam. “Met als doel om een gezamenlijk beeld te schetsen, ons te oriënteren op verschillende scenario’s en in overleg acties uit te zetten. We moesten een duidelijk beeld hebben van de omvang van het incident en de effecten ervan.”
Juiste registratie van de slachtoffers
Een deel van de gewonden gaat per boot naar Lauwersoog en een ander deel per helikopter naar Eelde, in Drenthe. Vanuit daar worden ze vervoerd naar verschillende ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe. Als Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg is Eric Janse vanuit de GHOR verantwoordelijk voor de juiste registratie van de slachtoffers die naar een Gronings ziekenhuis worden gebracht: naam, in welk ziekenhuis ze liggen en wat hun verwondingen zijn. “Dat was nog best een uitdaging, want tijdens zo’n hectisch incident met veel slachtoffers wordt die informatie niet altijd goed vastgelegd. Maar dat is uiteindelijk gelukt. Ook heb ik afstemming gehad met de GHOR in Drenthe en Friesland, en heb ik vanuit Groningen het slachtofferbeeld van de gewonden gedeeld met de ziekenhuizen.”