Ga naar hoofdinhoud
Gesloten - 03 augustus 2023 Veiligheidsregio Groningen icoon

Vrachtschip Fremantle Highway naar Eemshaven

Geef betrokken organisaties de ruimte om hun werk te doen, zodat het vrachtschip veilig de haven binnen kan komen.

Heb je een vraag of ben je op zoek naar informatie? Dan kun je contact opnemen via onderstaande telefoonnummers.

Inwoners: 088 – 345 88 88
Bedrijven Eemshaven: 06 – 23821772
Pers: 088 – 044 26 65/ 088 – 162 5050

Laatst bijgewerkt om 2 oktober - 16:49
25 augustus - 09:55

Achtergrond

Veiligheidsregio Groningen was betrokken bij de situatie rondom het vrachtschip Fremantle Highway, waarop in de nacht van dinsdag 25 juli 2023 brand uitbrak. Het schip is op 3 augustus versleept naar de Eemshaven.

Samen met onder andere RijkswaterstaatGroningen Seaports en gemeente Het Hogeland hebben we alles op alles gezet om de schade voor mens en omgeving zoveel mogelijk te beperken. Via onderstaand liveblog hebben we je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom het verslepen van de Fremantle Highway naar de Eemshaven.

22 augustus - 14:35

Groningen Seaports: Fremantle Highway veilig aangelegd

25 augustus - 10:13

Gemeente Het Hogeland: veelgestelde vragen

Gemeente Het Hogeland heeft een overzicht met veelgestelde vragen gemaakt over de aankomst van de Fremantle Highway in de Eemshaven.

25 augustus - 10:13

Groningen Seaports: schip legt rond 14.30 uur aan

Groningen Seaports plaatst het volgende bericht op X (Twitter):

25 augustus - 10:13

RTV Noord: Livebeelden binnenvaren vrachtschip in Eemshaven

Kijk via het liveblog van RTV Noord live mee met het binnenvaren van de Fremantle Highway in de Eemshaven.

25 augustus - 10:00

Rijkswaterstaat: ‘Vrachtschip onderweg naar de haven’

Vanmorgen rond 05.00 uur is het verslepen van de Fremantle Highway begonnen richting de Eemshaven. De situatie aan boord van het vrachtschip is nog steeds stabiel. Tijdens de sleepreis zijn experts aan boord van de Fremantle Highway om de status van het schip constant te monitoren. De Guardian van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat begeleiden de reis. De aankomsttijd van het schip is sterk afhankelijk van weer, stroming en getij.

De Eemshaven is de meeste geschikte haven vanwege de korte afstand (64 km), de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten die de haven biedt voor de vervolgstappen in de berging van het schip. In de haven ligt het schip veiliger en kan de lading gelost worden. Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s door bijvoorbeeld de verslechterende weersomstandigheden beperkt.

De eigenaar van het schip blijft verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de lading en alles wat erbij hoort. Rijkswaterstaat blijft wel verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Er wordt voor de zekerheid een oliegeleidendscherm rond het schip gelegd om eventuele verontreiniging in te perken. Op het moment dat het schip aan de kade vastligt is er geen rol meer voor Rijkswaterstaat bij de verdere afhandeling van het incident.

21 augustus - 14:18

Rijkswaterstaat: ‘Fremantle Highway gaat naar de Eemshaven’

Na overleg met alle betrokken partijen heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten dat het vrachtschip Fremantle Highway wordt gesleept naar de Eemshaven. Op dit moment ligt het schip 16 km boven Schiermonnikoog en Ameland.

De Eemshaven is de meeste geschikte haven vanwege de korte afstand (64 km), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten die de haven biedt voor de vervolgstappen in de berging van het schip. Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt.

De vertrek- en aankomsttijd van het schip is sterk afhankelijk van weer, stroming en getij. Vertrek vanaf de huidige locatie start is voorzien donderdagochtend 3 augustus 2023.

De situatie aan boord van het vrachtschip is nog steeds stabiel. Het grootste gedeelte van het schip is inmiddels geïnspecteerd en er zijn geen aanwijzingen dat er nog brand is. Tijdens de sleepreis zijn experts aan boord van de Fremantle Highway om de status van het schip constant te monitoren. De Guardian van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat begeleiden de reis.

We geven een update bij nieuwe ontwikkelingen. Blijf daarvoor onze nieuwsfeed volgen.