Gevaarlijke stoffen of gif: wat doe je?

Gevaarlijke stoffen kunnen giftig, brandbaar, radioactief, explosief of slecht voor het milieu zijn. Denk aan chloor, vuurwerk, benzine en kernafval. Er zijn dan ook strenge regels voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Toch kunnen er ongelukken gebeuren. Wat doe je als er een gevaarlijke stof of gif vrijkomt?

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Een stof is gevaarlijk als hij een risico vormt voor onze gezondheid. Het risico verschilt per stof. Door de ene stof val je flauw. Door de andere stof ontstaat brand of een explosie. Veel schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijk, net als verf, gas, kernafval en benzine. Van sommige stoffen krijg je meteen klachten en van andere pas na jaren. Zo kun je van de radioactieve straling na een kernramp jaren later kanker krijgen.

Ik ben binnen er is een gevaarlijke stof in huis. Wat doe ik?

Je weet dat er binnen een gevaarlijke stof in de lucht zit. Je kreeg een NL-Alert of je merkt zelf iets. Je ogen prikken, je ruikt een sterke geur of je kunt moeilijk ademen. Doe meteen de ramen en deuren open. De damp van sommige gevaarlijke stoffen is giftig. Maak daarom doeken nat en houd deze voor je mond en neus. Ga dan snel naar buiten en bel 112.

Ik ben buiten en er is een gevaarlijke stof in de lucht. Wat doe ik?

  • Ga snel naar binnen. Loop tegen de wind in. Houd een doek voor je neus en mond.
  • Sluit alle deuren en ramen. Doe luchtroosters dicht en zet de ventilatie uit.
  • Ga naar een kamer waar het niet tocht. Het liefst midden in het gebouw.
  • Is de gevaarlijke stof brandbaar? Gebruik dan geen open vuur.
  • Volg het nieuws via RTV Noord. Blijf binnen totdat je hoort dat het veilig is.

Er is radioactieve straling. Wat doe ik?

Bij een kernramp zorgt de overheid voor hulp. Je wordt naar een veilige plek gebracht. Ben je zwanger of onder de 18, dan krijg je jodiumtabletten tegen de radioactieve straling. Maar je kunt ook zelf iets doen:

  • Doe je kleding in een vuilniszak. Spoel jezelf goed af en trek schone kleren aan.
  • Raak mensen en dieren die van buiten komen niet aan.
  • Drink geen kraanwater of regenwater.
  • Eet geen groente uit de tuin. Schil fruit en groente voor het eten.
  • Slik jodiumtabletten. Dan loop je minder risico op kanker.

Hoe bereid ik me voor?

Woon jij op een plek waar gevaarlijke stoffen zijn? Je checkt het op de risicokaart van Groningen. Haal een noodpakket in huis. Stop er jodiumtabletten in als je dicht bij een kerncentrale woont. Voor mensen tot 40 jaar is de afstand 20 kilometer tot de kerncentrale. Voor kinderen en zwangere vrouwen: tot 100 kilometer. Ben je ouder dan 40 jaar? Dan helpen jodiumtabletten je niet. Het nieuws over gevaarlijke stoffen houd je in de gaten via RTV Noord en www.crisis.nl.

Gevaarlijke stoffen of gif in de lucht? Wees voorbereid en sla belangrijke nummers en websites meteen op.