Skip to content

Kernongeval

Decoratieve afbeelding

Bij een kernongeval kan er radioactief materiaal in de omgeving vrijkomen. Het stralingsniveau kan zo hoog zijn dat mensen zich hiertegen moeten beschermen. De kans op een kernongeval in Groningen is zeer klein. Kerncentrales zijn zeer veilig en voldoen aan strenge eisen. De dichtstbijzijnde kerncentrale ligt in het Duitse Lingen. Op 15 april 2023 is de kerncentrale gesloten.

Hoe kan ik me voorbereiden op een kernongeval?

Hoe je je kan voorbereiden op een kernongeval, lees je op www.eerstehulpbenjij.nl.

Tijdens een kernongeval

Hoe word ik gewaarschuwd en blijf ik op de hoogte?

 • Je hoort de sirene of krijgt een NL-Alert. Dit is het signaal om naar binnen te gaan. Blijf kalm.
 • Zit je in de auto? Zet de regionale calamiteitenzender RTV Noord aan, schakel alle ventilatie uit en rij weg van de kerncentrale als je daarbij in de buurt bent.
 • Volg de berichtgeving via RTV Noord en de kanalen van Veiligheidsregio Groningen.

Wat kan ik doen tijdens een kernongeval?

 • Tussen het moment van het kernongeval en het moment waarop radioactieve stoffen in de omgeving vrijkomen, zit meestal tijd om maatregelen te nemen en jezelf in veiligheid te brengen.
 • Blijf binnen of ga naar binnen. Houd huisdieren ook binnen. Sluit deuren en ramen.
 • Gebruik en drink geen kraanwater, regenwater, bladgroenten of moeilijk schoon te maken etenswaren.
 • Gebruik alleen voorverpakte voedingsmiddelen.
 • Raak mensen of dieren die buiten zijn geweest niet met blote handen aan. Ze kunnen besmet zijn. Is aanraken nodig, gebruik dan handschoenen.
 • Ben je zelf in aanraking geweest met de radioactieve wolk? Doe je kleding in een vuilniszak. Spoel jezelf goed af en trek schone kleren aan.
 • Spoel mensen en dieren die buiten zijn geweest af met water.

Jodiumtabletten

 • Zorg dat je jodiumtabletten voor alle gezinsleden jonger dan 18 jaar in huis hebt, ook als je zwanger bent. Heb je in september 2017 jodiumpillen ontvangen? Bewaar deze dan goed en op een logische plek. In september 2017 zijn jodiumpillen verspreid.
 • Heb je geen jodiumtabletten in huis tijdens een kernongeval? Veiligheidsregio Groningen informeert hoe je aan jodiumtabletten kunt komen voordat de radioactieve wolk onze regio bereikt.

Waarom moeten kinderen en zwangeren jodiumtabletten slikken?

De radioactieve straling vergroot de kans op schildklierkanker. Door op het juiste moment jodiumtabletten te slikken, zorg je ervoor dat je schildklier minder radioactief jodium opneemt.

Invloed op gezondheid

Bij een lage hoeveelheid straling

Bij een lage hoeveelheid straling krijg je geen gezondheidsproblemen. Je lichaam kan dan zelf de schade aan de cellen repareren.

Bij een hoge hoeveelheid straling

Bij een zeer hoge blootstelling aan straling kun je direct ziek worden. Denk aan een rode huid, verzwakking van je immuunsysteem of beschadiging van je maag en darmen. Een hoge blootstelling kan ervoor zorgen dat je in de toekomst kanker krijgt.

Meer informatie

Alle informatie is te vinden op de site van de Veiligheidsregio Twente. Bij een kernongeval zijn zij de leidende regio omdat ze in de buurt zitten van de kerncentrale in het Duitse Lingen.