Skip to content

Brand bij jou in de buurt

In de buurt van je woning woedt een grote brand of heeft brand gewoed. Misschien heb je je huis moeten verlaten of kom je na een werkdag thuis en hangt er een rooklucht in je woning of is er schade aan je woning. Wat kun je dan het beste doen?

Ontruiming – wanneer weer terug naar huis?

Het kan zijn dat je je huis hebt moeten verlaten of dat je je huis niet in kunt tijdens de brand. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weer naar huis. Of je terug kunt, hangt af van de plek van de woning en de schade. Wanneer je weer terug naar huis kunt hoor je dat via de medewerkers van de opvanglocatie of (wanneer je daar niet bent) via de website en de social mediakanalen van de veiligheidsregio, brandweer en/of betreffende gemeente. Je vindt een lijst onderaan deze pagina. Ben je benieuwd wat je kunt doen als je betrokken bent bij een ontruiming?

Schade aan omliggende woningen

Uiteraard doet de brandweer hun best om te voorkomen dat vuur overslaat naar andere woningen. Het is tijdens een incident lastig om te zeggen wat de schade aan omliggende woningen is. Wanneer de brand uit of onder controle is, kunnen we de woningen met de bewoners gaan bekijken. Eventueel doen we dat samen met Stichting Salvage.

Aanwezige huisdieren

Stel de hulpdiensten altijd op de hoogte van aanwezige huisdieren in je woning. Afhankelijk van de situatie kunnen we hier actie op ondernemen. In sommige gevallen kan het beter zijn om huisdieren niet te verplaatsen. Wanneer je huisdieren mee kunt nemen tijdens een ontruiming dan hoor je dit van de hulpdiensten.

Klachten door brand en rook

Blijf zoveel mogelijk uit de rook. Rook is nooit goed voor je en bevat altijd gevaarlijke stoffen, wat er ook in brand staat. Veelvoorkomende klachten bij het inademen van rook zijn prikkelende ogen, hoesten en lichte benauwdheid. Deze klachten gaan vanzelf over door frisse lucht. Ben je longpatiƫnt of heb je langer dan 24 uur klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Meer vragen over de rook?

Rooklucht in huis

Na een brand vlakbij je woning kan het goed zijn dat je een flinke rooklucht in huis hebt. Hier kun je gelukkig wat aan doen. Zet de ramen tegen elkaar open en zorg ervoor dat je het huis goed lucht. Hang de gordijnen en bankkussens bijvoorbeeld buiten te luchten. Wacht daarmee wel tot er geen rook meer hangt buiten. Stofzuigen kan ook goed helpen. Als de rooklucht niet verdwijnt, kun je contact opnemen met je verzekering.

Roetdeeltjes rondom huis

Er kunnen roetdeeltjes in je tuin en om je huis terechtkomen wanneer er een brand in de buurt heeft gewoed. Je kunt de roetdeeltjes zelf opruimen en met veel water wegspoelen. Is er asbest bij de brand vrijgekomen? Check dan eerst of je daadwerkelijk te maken hebt met asbest.

Waar kan ik eventuele schade verhalen?

Dit kan bij je eigen verzekeraar, eventueel met de hulp van Stichting Salvage.