Ga naar hoofdinhoud

Kernongeval

Bij een kernongeval kan er radioactief materiaal in de omgeving vrijkomen. Het stralingsniveau kan zo hoog zijn dat mensen zich hiertegen moeten beschermen. De kans op een kernongeval in Groningen is zeer klein. Kerncentrales zijn zeer veilig en voldoen aan strenge eisen. De dichtstbijzijnde kerncentrale ligt in het Duitse Lingen. Op 15 april 2023 is deze kerncentrale gesloten.

Voorbereiden op een kernongeval

Hoe je je kan voorbereiden op een kernongeval, lees je op www.eerstehulpbenjij.nl.

Hoe word ik gewaarschuwd en blijf ik op de hoogte?

Wat kan ik doen tijdens een kernongeval?

  • Tussen het moment van het kernongeval en het moment waarop radioactieve stoffen in de omgeving vrijkomen, zit meestal tijd om maatregelen te nemen en jezelf in veiligheid te brengen.
  • Blijf binnen of ga naar binnen. Houd huisdieren ook binnen. Sluit deuren en ramen.
  • Gebruik en drink geen kraanwater, regenwater, bladgroenten of moeilijk schoon te maken etenswaren.
  • Gebruik alleen voorverpakte voedingsmiddelen.
  • Raak mensen of dieren die buiten zijn geweest niet met blote handen aan. Ze kunnen besmet zijn. Is aanraken nodig, gebruik dan handschoenen.
  • Ben je zelf in aanraking geweest met de radioactieve wolk? Doe je kleding in een vuilniszak. Spoel jezelf goed af en trek schone kleren aan.
  • Spoel mensen en dieren die buiten zijn geweest af met water.

Jodiumtabletten

  • Zorg dat je jodiumtabletten voor alle gezinsleden jonger dan 18 jaar in huis hebt, ook als je zwanger bent. Heb je in september 2017 jodiumpillen ontvangen? Bewaar deze dan goed en op een logische plek. In september 2017 zijn jodiumpillen verspreid.
  • Heb je geen jodiumtabletten in huis tijdens een kernongeval? Veiligheidsregio Groningen informeert hoe je aan jodiumtabletten kunt komen voordat de radioactieve wolk onze regio bereikt.

Waarom moeten kinderen en zwangeren jodiumtabletten slikken?

De radioactieve straling vergroot de kans op schildklierkanker. Door op het juiste moment jodiumtabletten te slikken, zorg je ervoor dat je schildklier minder radioactief jodium opneemt.

Meer informatie

Alle informatie is te vinden op de site van de Veiligheidsregio Twente. Bij een kernongeval zijn zij de leidende regio omdat ze in de buurt zitten van de kerncentrale in het Duitse Lingen.

Of bekijk de video