Weeralarm
Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor in Nederland. De gevolgen kunnen groot zijn. Om de schade te verkleinen, geeft het KNMI een weeralarm af. Bij code groen is er niks aan de hand. Bij code geel moet je opletten. Bij code oranje is het slim als je voorbereid bent op extreem weer. En code rood betekent: kom direct in actie. Meer informatie over een weeralarmen vind je op de website van het KNMI.
Naar buiten bij extreem weer?
Ben je thuis? Blijf dan binnen, dat is het veiligst. En laat mensen schuilen. Moet je echt weg? Laat anderen weten waar je naartoe gaat en welke route je neemt. Ga je met de auto? Luister naar de verkeersinformatie. Neem deze spullen mee: eten, drinken, je telefoon, een oplader, een deken en extra kleren.
Storm en wateroverlast
Door langdurige neerslag of door korte en hevige neerslag kan wateroverlast ontstaan. Soms gaat dit samen met heftige storm. Dit kan grote gevolgen hebben en leiden tot gevaar of schade. Lees wat je moet doen bij storm en wateroverlast.
Droogte
Door klimaatverandering is het ook steeds vaker langdurig droog. Ook dat is extreem weer. Bij droogte is er sprake van een langere periode waarin er geen neerslag valt. Als er meer water verdampt dan dat erbij komt, ontstaat er droogte. En dat heeft gevolgen voor de samenleving. Lees wat je zelf kunt doen.