Wat betekent het coronavirus voor Groningen?

Dagelijks leven: Mondkapje dragen in supermarkt

Laatste update: dinsdag 25 januari 2022 om 19:30 uur.

De opmars van de omikronvariant leidt tot een stijging van het aantal besmettingen. Toch gaan de meeste locaties in ons land woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Het kabinet heeft besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving.

Daarnaast kan iedere Groninger een boosterprik halen tegen het coronavirus.

Inhoud van deze pagina

Maatregelen corona

Wil je meer weten over de maatregelen? Op deze pagina kun je een overzicht vinden van de maatregelen. Er zijn ook pagina’s per onderwerp met welke maatregelen van kracht zijn. Die kun je hier vinden:

Zorg

Vrije tijd

Werken

Bruiloften en begrafenissen

Reizen

De overige maatregelen kun je vinden op rijksoverheid.nl.

Meer informatie

Terug naar boven

Corona-vaccinatie

Op 6 januari 2021 is Nederland begonnen met vaccineren. Lees op de site van de Rijksoverheid hoeveel procent van de Nederlandse bevolking inmiddels is gevaccineerd.

Hoe het nou precies werkt op zo’n vaccinatielocatie en wat je mee moet nemen, zie je in het onderstaande filmpje.

Zo gaat het er aan toe op een coronavaccinatielocatie van de GGD

Gevaccineerd? Toch blijven testen!

Ben je gevaccineerd en ontwikkel je coronagerelateerde klachten? Laat je dan testen. De vaccins bieden goede bescherming tegen het coronavirus, maar niet voor 100 procent. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je thuisblijft en je laat testen bij klachten die bij corona passen.

Koen Schuiling legt kort het belang van ‘het blijven testen’ uit

Terug naar boven

Hoe gaat zo’n coronatest?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit heet een neus- of keel-‘swab’. Het slijm van de swab wordt naar een laboratorium gestuurd. Daar kunnen onderzoekers uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Deze test is gratis en de afspraak kun je zowel telefonisch (0800-1202) als online maken. Denk erom dat je zowel de afspraakbevesting als een geldig identiteitsbewijs meeneemt als je je laat testen. Na de test ga je naar huis. Daar blijf je tot je weet wat de uitslag is. Verder lezen? Hier staat meer informatie over de tests.

Wil je weten hoe een coronatest gaat? Bekijk dan dit filmpje.

Terug naar boven

Ik heb gezondheidsklachten, wat moet ik doen?

Op de site van de GGD vind je informatie over wat je kunt doen als je verkouden bent. Iedereen met klachten kan zich sinds 1 juni 2020 laten testen op het coronavirus. Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur?

 • Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een coronatest, of maak online een afspraak.
 • Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Merk je dat het erg druk is bij 0800-1202? Probeer het dan later nog eens.

Terug naar boven

Wil je op reis?

 • Sinds 15 mei 2021 is reizen naar veilige landen weer mogelijk. Maar het is en blijft een risico.
 • Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je uitvoerige informatie vinden over reizen en het coronavirus. Daar staan ook de actuele reisadviezen. Of kijk op de vakantiepagina van Rijksoverheid.nl.
 • Woon, werk of studeer je in Duitsland, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de maatregelen die gelden over de grens. Wij hebben regelmatig contact met de crisisteams die actief zijn in de Landkreisen grenzend aan onze provincie.
 • Heb je een reis geboekt en wil je annuleren? Neem dan contact op met de reisorganisatie waar je de reis geboekt hebt.

Terug naar boven

Meer informatie over het coronavirus?

 • Landelijk informatienummer: 0800-1351. Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 uur en 20.00 uur.
 • Actuele gezondheidsinformatie via GGD Groningen.
 • Actuele informatie over het virus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de bestrijding coördineert.
 • Rijksoverheid.nl is de website van het Rijk met uitleg en nieuws over wet- en regelgeving van alle ministeries.
 • Landelijke cijfers over corona zijn te vinden op het Dashboard Corona. Deze cijfers worden nog verder aangevuld.

Terug naar boven

Hulp of ondersteuning nodig?

In veel gemeenten ontstaan vele initiatieven van inwoners en vrijwilligers. Boodschappen voor iemand anders doen, medicijnen voor een ander ophalen, maaltijden verzorgen, mensen die bij elkaar aanbellen om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, speciale telefoonnummers en whatsapp-groepen waarin vraag en aanbod bij elkaar komen en speciale posters. Heb je ook hulp nodig? Kijk op www.zorgzamedorpengroningen.nl voor een overzicht. Ook kun je je gemeente vragen waar je met dergelijke vragen terecht kunt. Het Rode Kruis heeft een hulplijn via whatsapp geopend voor anderstaligen. Meer informatie vind je op de website van het Rode Kruis.

Terug naar boven

Posters en infographics

Op de website van de Rijksoverheid vind je verschillende communicatiemiddelen die informeren over de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bijvoorbeeld posters, infographics, video’s en afbeeldingen voor social media. Deze middelen mag iedereen gebruiken.

Terug naar boven

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Terug naar boven

Wetgeving

Vanaf de uitbraak van corona in Nederland medio maart 2020, golden tot aan 1 december 2020 achtereenvolgende noodverordeningen, waarin geregeld werd wat de maatregelen waren om de verdere verspreiding tegen te gaan.

Vanaf 1 december 2020 geldt in plaats van een noodverordening een wettelijk regime, met daarmee samenhangend een aantal ministeriele besluiten. Vooralsnog gaat het om de onderstaande regelingen.

Zodra de geconsolideerde teksten beschikbaar zijn via www.wetten.nl, zullen wij de linken hier opnemen.

De voorgaande edities van de noodverordeningen en aanwijzingsbesluiten vind je hier.

Vragen?

Kijk op de website van de Rijksoverheid of neem contact op met uw gemeente.

Terug naar boven

Beschikkingen op grond van covid-noodverordeningen

1. Beschikking ex Wet openbare manifestaties tot verbod gebruik tractoren tijdens demonstratie.

Bekijk hier het archief van beschikkingen en noodverordeningen.

Terug naar boven

Informatiebrief Koen Schuiling aan gemeenteraden

Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, gaat binnenkort in gesprek met de gemeenteraden in onze provincie. Op vier momenten, verspreid in de regio, wil Schuiling in gesprek met een vertegenwoordiging van de gemeenteraden over de maatregelen die onder zijn verantwoordelijkheid zijn genomen om het coronavirus in Groningen te bestrijden. De bijeenkomsten zijn in aanvulling op de informatiebrieven die Schuiling sinds de uitbraak van het virus heeft verstuurd. Deze week is de vijfde informatiebrief aan de gemeenteraden gepubliceerd.

De voorgaande vier brieven vind je hier.

Contactgegevens gemeenten over invulling of overtreding van de maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen vanwege corona? Of heb je klachten over grote groepen mensen bij elkaar? Is het onduidelijk wat de noodverordening betekent voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je eigen gemeente:

Terug naar boven

This post is also available in: English (Engels)