Wat betekent het coronavirus voor Groningen?

Coronavirus met nederlandse vlag

Laatste update: Vrijdag 4 september om 12.00 uur.

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Op verschillende plekken in Nederland zien we het virus weer oplaaien. In Groningen loopt het aantal besmettingen inmiddels ook op, daarom worden maatregelen getroffen om besmetting tegen te gaan. Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.

You can find an English translation here.
Informatie over de maatregelen in meerdere talen.
Ga naar deze website voor een toegankelijke versie van dit artikel. 
Lees meer over de maatregelen in eenvoudige taal.

Inhoud van dit artikel

Maatregelen corona

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom zijn op 18 augustus 2020 enkele landelijke maatregelen aangescherpt.

 • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin, exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
 • Blijf zo veel mogelijk thuis werken.
 • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.
Deze visual geeft een kort overzicht van de maatregelen tegen corona. Deze informatie is terug te vinden in toegankelijke vorm op rijksoverheid.nl

Terug naar boven

Ik heb gezondheidsklachten, wat moet ik doen?

Op de site van de GGD vind je wat je kunt doen als je verkouden bent. Iedereen met klachten kan zich sinds 1 juni laten testen op het coronavirus. Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 

 • Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een coronatest.
 • Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Merk je dat het erg druk is bij 0800-1202? Probeer het dan later nog eens.

Terug naar boven

Wil je op reis?

 • Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je uitvoerige informatie vinden over reizen en het coronavirus. Daar staan ook de actuele reisadviezen
 • Woon, werk of studeer je in Duitsland, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de maatregelen die gelden over de grens. Wij hebben regelmatig contact met de crisisteams die actief zijn in de Landkreisen grenzend aan onze provincie.
 • Heb je een reis geboekt en wil je annuleren? Neem dan contact op met de reisorganisatie waar je de reis geboekt hebt. 

Terug naar boven

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Terug naar boven

Noodverordeningen

Hieronder vind je ook de noodverordeningen die momenteel gelden. Bij het opstellen van deze noodverordeningen is het landelijke model gevolgd. In de documenten is ook een toelichting op de verordening opgenomen, hierin worden de verschillende artikelen uitgelegd. 

Laatste wijziging noodverordening 21 augustus:

In deze noodverordening zit een kleine wijziging ten gunste van introductie-activiteiten van studentenverenigingen.

Download het aanwijzingsbesluit zoals geldig vanaf vrijdag 21 augustus 2020.

Aanvullende noodverordening horeca

We zien dat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen. Vooral binnen de Diepenring van Groningen wordt het ‘s nachts op vrijdag- en zaterdag tussen 2.00 en 3.00 uur buiten steeds drukker. Hierdoor kunnen de bezoekers geen 1,5 meter afstand houden. Om de afstand beter te kunnen waarborgen zijn er vanaf vrijdag 31 juli 2020 nieuwe maatregelen van kracht. De horecaondernemers binnen de Diepenring die het nu in eerste instantie betreffen, hebben hierover een brief ontvangen. Voor de maatregelen in de horeca is een aanvullende noodverordening gemaakt.

Het aanwijzingsbesluit Diepenring zoals geldig vanaf 31 juli 2020 15.00 uur

Het aanwijzingsbesluit ambtenaren handhaving noodverordening horeca zoals geldig vanaf 31 juli 2020 15.00 uur

De voorgaande edities van de noodverordeningen en aanwijzingsbesluiten vind je hier.

Vragen? Kijk op de website van de Rijksoverheid, check de Q&A of neem contact op met uw gemeente.

Terug naar boven

Beschikkingen op grond van covid-noodverordeningen

1. Beschikking ex Wet openbare manifestaties tot verbod gebruik tractoren tijdens demonstratie
2. Beschikkingen met betrekking tot tijdelijk sluiten ondernemingen

3. Overige beschikkingen

Terug naar boven

Informatiebrief Koen Schuiling aan gemeenteraden

Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, gaat binnenkort in gesprek met de gemeenteraden in onze provincie. Op vier momenten, verspreid in de regio, wil Schuiling in gesprek met een vertegenwoordiging van de gemeenteraden over de maatregelen die onder zijn verantwoordelijkheid zijn genomen om het coronavirus in Groningen te bestrijden. De bijeenkomsten zijn in aanvulling op de informatiebrieven die Schuiling sinds de uitbraak van het virus heeft verstuurd. Deze week is de vierde informatiebrief aan de gemeenteraden gepubliceerd.

De voorgaande drie brieven vind je hier.

Contactgegevens gemeenten over invulling of overtreding van de maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen vanwege corona? Of heb je klachten over grote groepen mensen bij elkaar? Is het onduidelijk wat de noodverordening betekent voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je eigen gemeente:

Terug naar boven

Hulp of ondersteuning nodig?

In veel gemeenten ontstaan vele initiatieven van inwoners en vrijwilligers. Boodschappen voor iemand anders doen, medicijnen voor een ander ophalen, maaltijden verzorgen, mensen die bij elkaar aanbellen om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, speciale telefoonnummers en whatsappgroepen waarin vraag en aanbod bij elkaar komen en speciale posters. Heb je ook hulp nodig? Kijk op www.zorgzamedorpengroningen.nl voor een overzicht. Ook kun je je gemeente vragen waar je met dergelijke vragen terecht kunt. Het Rode Kruis heeft een hulplijn via whats app geopend voor anderstaligen. Meer informatie vind je op de website van het Rode Kruis. 

Terug naar boven

Posters en infographics

Voor de bestrijding van corona moeten we allemaal de adviezen van het RIVM opvolgen. Het is daarom belangrijk om anderhalve meter afstand te houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Deel deze boodschap met anderen en print een poster uit! Hang deze poster op een plek waar anderen de boodschap goed kunnen zien. Bijvoorbeeld aan het raam bij de voordeur of woonkamer. Hieronder vind je posters voor verschillende doeleinden. De ‘Houd anderhalve meter afstand’ posters zijn van Veiligheidsregio Groningen. De overige posters zijn afkomstig van de Rijksoverheid.

Terug naar boven

Meer informatie over het Coronavirus?

 • Landelijk informatienummer 0800-1351. Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 uur en 20.00 uur.
 • Actuele gezondheidsinformatie via GGD Groningen.
 • Actuele informatie over het virus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de bestrijding coordineert.
 • Rijksoverheid.nl is de website van het Rijk met uitleg en nieuws over wet- en regelgeving van alle ministeries.
 • Landelijke cijfers over corona zijn te vinden op het Dashboard Corona. Deze cijfers worden nog verder aangevuld. 

Terug naar boven

This post is also available in: English (Engels)