Wat betekent het coronavirus voor Groningen?

Coronavirus met nederlandse vlag

Laatste update: Donderdag 15 oktober om 03.00 uur.

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Op verschillende plekken in Nederland zien we het virus weer oplaaien. In Groningen loopt het aantal besmettingen ook op, daarom worden maatregelen getroffen om besmetting tegen te gaan. Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.

Inhoud van deze pagina

Maatregelen corona

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen.

Op 13 oktober 2020 heeft de Rijksoverheid aangescherpte landelijke maatregelen aangekondigd om het virus te bestrijden. Hier kun je nalezen welke (nieuwe) maatregelen zijn aangekondigd. De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag  14 oktober 22:00 uur.

Meer informatie

Terug naar boven

Doorstroomlocaties

Doorstroomlocaties zoals bijvoorbeeld musea en bibliotheken kunnen in overleg met hun gemeente afspraken maken over het aantal bezoekers en wat er binnen de 1,5 metergrens mogelijk is. De eventuele maatregelen die deze locaties daarvoor moet nemen, moeten echter wel uiterlijk 5 oktober in werking zijn getreden. 

Terug naar boven

Ik heb gezondheidsklachten, wat moet ik doen?

Op de site van de GGD vind je wat je kunt doen als je verkouden bent. Iedereen met klachten kan zich sinds 1 juni laten testen op het coronavirus. Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 

 • Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een coronatest.
 • Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Merk je dat het erg druk is bij 0800-1202? Probeer het dan later nog eens.

Terug naar boven

Wil je op reis?

 • Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je uitvoerige informatie vinden over reizen en het coronavirus. Daar staan ook de actuele reisadviezen
 • Woon, werk of studeer je in Duitsland, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de maatregelen die gelden over de grens. Wij hebben regelmatig contact met de crisisteams die actief zijn in de Landkreisen grenzend aan onze provincie.
 • Heb je een reis geboekt en wil je annuleren? Neem dan contact op met de reisorganisatie waar je de reis geboekt hebt. 

Terug naar boven

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Terug naar boven

Noodverordening

Hieronder vind je ook de noodverordening die momenteel geldt. Bij het opstellen van deze noodverordening is het landelijke model gevolgd. In de documenten is ook een toelichting op de verordening opgenomen, hierin worden de verschillende artikelen uitgelegd. 

Noodverordening 14 oktober 2020:

Hier kun je de noodverordening raadplegen die per 14 oktober 2020 geldig is.

Noodverordening 29 september 2020:

Hier kun je de noodverordening raadplegen die per 29 september 2020 geldig is.

Het aanwijzingsbesluit ambtenaren zoals geldig vanaf 27 september 2020 om 18:00 uur kun je hier raadplegen.

Extra maatregelen binnen de Diepenring in de stad Groningen

In de binnenstad van Groningen zijn sinds 31 juli extra voorschriften van kracht om drukte en het ontstaan van groepen tegen te gaan. Dit is vastgelegd in een aanwijzingsbesluit.

Op 23 oktober 2020 zijn de voorschriften voor de binnenstad gewijzigd.

Voor nachtwinkels, verkooploketten en afhaalpunten van eet- en drinkgelegenheden is de speciale regeling voor de openingstijden in het weekend komen te vervallen. De voorschriften van de noodverordening over openingstijden zijn nu van toepassing.

De verkoop van lachgas is verder beperkt. Verkoop van lachgas is in de binnenstad niet toegestaan op alle dagen van de week tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Verder geldt er tussen 20.00 uur en 07.00 uur een verbod in openbare plaatsen om lachgas voor handen te hebben en een verbod om lachgas te inhaleren.

De extra maatregelen zijn vastgelegd in het aanwijzingsbesluit uitgaansgebieden Diepenring Noodverordening van 23 oktober 2020

Archief

De voorgaande edities van de noodverordeningen en aanwijzingsbesluiten vind je hier.

Vragen?

Kijk op de website van de Rijksoverheid, check de Q&A of neem contact op met uw gemeente.

Terug naar boven

Beschikkingen op grond van covid-noodverordeningen

1. Beschikking ex Wet openbare manifestaties tot verbod gebruik tractoren tijdens demonstratie
2. Beschikkingen met betrekking tot tijdelijk sluiten ondernemingen

3. Overige beschikkingen

Terug naar boven

Informatiebrief Koen Schuiling aan gemeenteraden

Koen Schuiling, voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, gaat binnenkort in gesprek met de gemeenteraden in onze provincie. Op vier momenten, verspreid in de regio, wil Schuiling in gesprek met een vertegenwoordiging van de gemeenteraden over de maatregelen die onder zijn verantwoordelijkheid zijn genomen om het coronavirus in Groningen te bestrijden. De bijeenkomsten zijn in aanvulling op de informatiebrieven die Schuiling sinds de uitbraak van het virus heeft verstuurd. Deze week is de vijfde informatiebrief aan de gemeenteraden gepubliceerd.

De voorgaande vier brieven vind je hier.

Contactgegevens gemeenten over invulling of overtreding van de maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen vanwege corona? Of heb je klachten over grote groepen mensen bij elkaar? Is het onduidelijk wat de noodverordening betekent voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je eigen gemeente:

Terug naar boven

Hulp of ondersteuning nodig?

In veel gemeenten ontstaan vele initiatieven van inwoners en vrijwilligers. Boodschappen voor iemand anders doen, medicijnen voor een ander ophalen, maaltijden verzorgen, mensen die bij elkaar aanbellen om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, speciale telefoonnummers en whatsappgroepen waarin vraag en aanbod bij elkaar komen en speciale posters. Heb je ook hulp nodig? Kijk op www.zorgzamedorpengroningen.nl voor een overzicht. Ook kun je je gemeente vragen waar je met dergelijke vragen terecht kunt. Het Rode Kruis heeft een hulplijn via whats app geopend voor anderstaligen. Meer informatie vind je op de website van het Rode Kruis. 

Terug naar boven

Posters en infographics

Voor de bestrijding van corona moeten we allemaal de adviezen van het RIVM opvolgen. Het is daarom belangrijk om anderhalve meter afstand te houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Deel deze boodschap met anderen en print een poster uit! Hang deze poster op een plek waar anderen de boodschap goed kunnen zien. Bijvoorbeeld aan het raam bij de voordeur of woonkamer. Hieronder vind je posters voor verschillende doeleinden. De ‘Houd anderhalve meter afstand’ posters zijn van Veiligheidsregio Groningen. De overige posters zijn afkomstig van de Rijksoverheid.

Terug naar boven

Meer informatie over het Coronavirus?

 • Landelijk informatienummer 0800-1351. Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 uur en 20.00 uur.
 • Actuele gezondheidsinformatie via GGD Groningen.
 • Actuele informatie over het virus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de bestrijding coordineert.
 • Rijksoverheid.nl is de website van het Rijk met uitleg en nieuws over wet- en regelgeving van alle ministeries.
 • Landelijke cijfers over corona zijn te vinden op het Dashboard Corona. Deze cijfers worden nog verder aangevuld. 

Terug naar boven

This post is also available in: English (Engels)