Ga naar hoofdinhoud

Controles brandveiligheid in studentenhuizen

View this page in English

Uit onderzoek blijkt dat brandveiligheid in Groningse studentenhuizen nog niet altijd in orde is. Daarom hebben wij dit najaar extra brandveiligheidscontroles uitgevoerd in deze huizen. De reguliere controles pakken we nu weer op.

Extra controles in studentenhuizen

Van 30 oktober tot en met 10 november hebben wij twee weken lang extra brandveiligheidscontroles uitgevoerd in ruim 600 kamergewijze verhuurpanden in en rond de stad Groningen. Dit gaat om panden met vijf of meer kamers. Het kan dus zijn dat je net een controle hebt gehad: deze controles waren extra. Nu gaan we weer terug naar de reguliere controles.

Hoe herken je een toezichthouder?

  • Hij of zij rijdt in een rode brandweerauto. Dit kan een personenauto zijn.
  • De toezichthouder heeft een brandweeruniform aan.
  • De toezichthouder geeft aan dat hij van de brandweer is en een brandveiligheidscontrole komt uitvoeren.
  • De toezichthouder kan zich altijd legitimeren met een pas of met een brief waarop staat: “Besluit toewijzing toezichthouders”.

Twijfel je? Bel je huisbaas.

Waar kijkt een toezichthouder naar?

In studentenhuizen wonen vaak veel mensen in kleine ruimtes bij elkaar. Daarom is brandveiligheid hier misschien wel nog belangrijker. En brandveiligheid gaat niet alleen om het voorkomen van brand, maar ook om wat je kunt doen als er wel brand is. Als er een brand ontstaat, heb je namelijk maar een paar minuten om jezelf in veiligheid te brengen. We zien vaak dat in studentenhuizen de gangen gebruikt worden om spullen te bewaren of rookmelders worden afgeplakt. Ook dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Tijdens een controle checkt de toezichthouder daarom het volgende:

  • Zijn de rookmelders correct geplaatst en zijn deze in werking;
  • Zijn de vluchtwegen vrij van brandbare en losse objecten en kunnen vluchtwegen direct geopend worden (denk daarbij ook aan sloten);
  • Het gebruik van elektriciteit en bedrading waaronder stekkerdozen;
  • Zijn brandbare objecten als kaarsen en wierook brandveilig geplaatst.

Wat kun je zelf doen?

Woon je in een pand met minder dan vijf kamers? Dan zijn de regels iets anders, maar ook daar is brandveiligheid erg belangrijk.  Helaas is het niet mogelijk hiervoor een controle aan te vragen. Gelukkig kun je ook veel zelf doen. Naast het voorkomen van brand, moet je ook snel gealarmeerd kunnen worden en makkelijk kunnen vluchten.  Lees meer op brandveiliggroningen.nl en check onderstaande links voor meer tips en informatie.