Ga naar hoofdinhoud

Zeer grote brand bij varkensfokkerij Hamletz in Beerta

Dinsdagmiddag 6 juni werd de brandweer rond 15:30 uur gealarmeerd voor een brand bij varkensfokkerij Hamletz in Beerta. Er waren twee schuren betrokken bij de brand. De ene schuur is volledig uitgebrand, de ander deels. Uit de laatste schuur zijn varkens onder meer door de aanwezige brandweerploegen gered. Helaas kwam voor tientallen varkens de hulp te laat.

Daarnaast is één persoon met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en is er een persoon nagekeken op het inademen van rook. Iets na 19:00 uur werd het sein brand meester gegeven en breidde het vuur zich niet verder uit. Het nablussen duurde vervolgens nog een paar uur.

Tientallen varkens gered

In de schuur waren ongeveer driehonderd tot vierhonderd biggen en zeugen aanwezig. Een deel daarvan is gered door de eerste brandweerploegen die ter plaatse waren. De varkens zijn naast de schuur opgevangen en er was een veearts ter plaatse om de gewonde varkens te behandelen.

Brandweerploegen uit wijde omgeving ingezet

Brandweerploegen uit onder meer Scheemda, Finsterwolde, Pekela en Woldendorp werden opgeroepen om te blussen bij de boerderij. Voordat de eerste ploegen ter plaatse waren, was de rook al van veraf te zien. Toen de eerste ploeg uit Finsterwolde arriveerde stond een schuur volledig in brand. Er werd al snel opgeschaald naar ‘Zeer Grote Brand’.

Hierdoor zijn in totaal twee pelotons met ondersteunende eenheden ingezet (elk peloton bestaat uit vier blusvoertuigen). Doordat er snel veel brandweer ter plaatse was, is overslag naar de derde schuur voorkomen.

Rook waarneembaar tot over Duitse grens

Bij de brand kwam veel rook vrij. Daarom werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. Ook tijdens het nablussen kwam er nog rook vrij en konden omwonenden overlast ervaren. De rookwolken waren zelfs waarneembaar tot over de Duitse grens. Ook was de rook zichtbaar op de A7 waar Rijkswaterstaat aanwezig was om mensen te waarschuwen.

Treinverkeer stilgelegd

Om alle eenheden van voldoende water te voorzien werd het groot watertransport ingezet. Die lag over het spoor, waardoor het treinverkeer tussen Winschoten en Bad Nieuweschans tijdelijk werd stilgelegd. Ook waren de op- en afritten van de A7 bij Beerta afgesloten. Dit bleef het geval tot een paar uur nadat het sein brand meester werd gegeven.