Ga naar hoofdinhoud

"Ik ben als informatiespecialist een soort spin in het web"

Naam: Ieke
Leeftijd: 32 jaar
Functie: Informatiespecialist

Ieke begon 2,5 jaar geleden als informatiespecialist bij de veiligheidsregio. Ze vindt het mooi om voor een maatschappelijke organisatie te werken die in een snel veranderende wereld opereert. Daardoor zijn er binnen ICT en informatiemanagement (IM) namelijk genoeg uitdagingen. 

Hoe ben je bij de veiligheidsregio terechtgekomen? 

“Ik heb International Communication gestudeerd. Doordat mijn vader een ICT-bedrijf had en iemand zocht die MacBook-trainingen kon geven, ben ik de ICT ingerold. Daarna heb ik een traineeship gedaan op het gebied van informatiemanagement en verandermanagement. Ik ben begonnen met werken bij verschillende gemeenten. Toen gaf ik al wel eens training aan een veiligheidsregio. Ik kende het type organisatie dus al voor ik hier kwam werken. En wist dat ik dit werk leuk zou vinden. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan de veiligheid in onze provincie.” 

Wat houdt jouw functie precies in en hoe ziet jouw dagelijkse werk eruit?  

Als informatiespecialist ben ik een soort spin in het web. Zo zit ik tussen het uitvoerende en het strategische werk in. Ik houd mij bezig met alles wat met digitaal samenwerken te maken heeft en zorg er samen met mijn collega’s voor dat we dat op een veilige manier kunnen doen. Bijvoorbeeld hoe we informatie beheren, delen en bewaren op een juiste manier. Hoe probeer je het werkbaar en tegelijkertijd ook veilig te houden?

Bij de VRG hebben we te maken met verschillende groepen medewerkers. Bijvoorbeeld mensen in de dagdienst en vrijwilligers bij de brandweer in de regio. We kijken per soort data waar we mee werken wat voor type beveiliging en archivering daarbij hoort. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat een personeelsafdeling met andere gegevens werkt dan een ICT-afdeling. 

Sinds kort zit je in het bestuur van Jong VRG. Kun je daar iets meer over vertellen?

Jong VRG is gericht op alle medewerkers onder de 36 jaar. Ik ben hiervoor gevraagd door een collega. Op deze manier kun je directe invloed hebben op de ontwikkeling van jonge professionals binnen de VRG. Daarnaast is Jong VRG een mooi platform om in samen te werken en kennis te delen met collega’s.”  

Wat maakt de VRG een bijzondere organisatie om voor te werken? 

“Het leuke is dat je met verschillende doelgroepen te maken hebt. Als we iets nieuws willen introduceren moeten we altijd rekening houden met de doelgroep die het gaat gebruiken. En dat is uitdagend. Ook kunnen wij het ons als organisatie niet veroorloven om gehackt te worden. We moeten dus met zijn allen altijd alert zijn. En daar ondersteunen wij als informatiemanagement en ICT bij.  

Daarnaast is werken bij een veiligheidsregio bijzonder omdat je direct bijdraagt aan de maatschappij. Geen dag is hetzelfde. We hebben te maken met een breed scala aan situaties, denk hierbij aan crisissen als corona, aardbevingen en vluchtelingenproblematiek. Informatiehuishouding speelt hierbij ook altijd een belangrijke rol.” 

“Binnen IM/ICT moet je continu op de hoogte zijn van de technologische trends.”

Hoe zou je je willen doorontwikkelen binnen de VRG? 

“Het lijkt me leuk om binnen informatiemanagement en ICT meer naar het strategische toe te groeien. Dat biedt mij de kans om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en andere uitdagingen aan te gaan. Ik hoop daarbij dan ook mijn bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de systemen en processen binnen onze veiligheidsregio. Binnen IM/ICT moet je continu op de hoogte zijn van de technologische trends. Denk hierbij aan AI, internet of things en big data-analyse. Maar we moeten ook voldoen aan wet- en regelgeving (bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Archiefwet). Daarnaast heeft de organisatie voortdurend behoeftes op het gebied van informatiemanagement als gevolg van interne veranderingen, externe invloeden en marktrends. Ik heb hier dus genoeg uitdagingen om mezelf door te ontwikkelen. 

Wat vind je verder leuk aan het werken bij de VRG? 

Ik vind het gezellig om zo nu en dan dingen te doen met collega’s. Ik ben sinds vorig jaar moeder dus ik heb daar nu minder tijd voor, maar als de kans zich voordoet ben ik er graag bij. Elke woensdag speel ik voor het werk een potje padel met een groep collega’s. Ook probeer ik vaak naar de bijeenkomsten te gaan van Samenwerking Noord, vooral vanuit het thema ‘Digitaal samenwerken’. Ten slotte werkt onze afdeling veel samen met de andere noordelijke veiligheidsregio’s. Kortom: ik heb het erg naar mijn zin hier. “