Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsregio Groningen kijkt terug op een drukke jaarwisseling

Veiligheidsregio Groningen kijkt terug op een drukke jaarwisseling 2024/2025. Naast de gebruikelijke meldingen van buitenbranden waren er dit jaar enkele grotere incidenten die extra inzet van onze ploegen vereisten.

Opvallend was dat het vooral vroeg in de avond al druk was. Net als vorig jaar zijn vrijwel alle posten in actie gekomen tijdens oudejaarsdag en de nacht van oud en nieuw. De meeste meldingen betroffen buitenbranden, maar ook enkele grotere incidenten zorgden voor veel werk. In totaal is de brandweer 382 keer uitgerukt. Zes keer is er opgeschaald naar middelbrand.

Bij een brand in een inpandige garage in de stad Groningen ontstond veel rookontwikkeling. Als gevolg van deze rookontwikkeling moesten tien bewoners door de brandweer met behulp van vluchtmaskers uit een galerijflat worden gehaald. In Groningen en in Winschoten raakten twee woningen zwaar beschadigd door brand. De bewoners konden niet terug naar hun woning en voor hun is vervangend onderdak geregeld. In Veendam brak brand uit in een garagebox, ondanks snelle inzet van de collega’s kon niet worden voorkomen dat een aantal garageboxen afbrandde.

Geen geweld tegen hulpverleners van de brandweer

De sfeer was tijdens de jaarwisseling over het algemeen goed en er is geen sprake geweest van geweld tegen hulpverleners van de brandweer. Hoewel er geen sprake was van geweld tegen hulpverleners van de brandweer moest de ME wel de orde herstellen in Hoogkerk.

Multi-Surveillance Team ingezet

Zoals gebruikelijk werd in de stad Groningen een Multi-Surveillance Team (MST) ingezet, bestaande uit brandweer en politie. Dit team heeft 138 meldingen van buitenbranden beoordeeld en waar nodig actie ondernomen. Zo werden buitenbranden geblust die een gevaar vormden voor de omgeving.

Voor kleine buitenbranden die geen direct gevaar vormen, kiest de brandweer ervoor om niet altijd in te grijpen. Bij situaties waarin schade, hinder of gevaar ontstaat – zoals vliegvuur, schade aan de infrastructuur of versperringen – worden de branden wel geblust en opgeruimd door de gemeente. Vliegvuur  bestaat uit vonkjes of brandend materiaal dat door de wind wordt meegenomen.

Decentrale uitgifte om meldkamer te ontlasten

Om de meldkamer te ontlasten op de drukste avond van het jaar, is opnieuw gebruik gemaakt van een decentrale uitgifte van meldingen. Decentrale uitgifte houdt in dat meldingen rechtstreeks naar de brandweerposten in de stad Groningen worden gestuurd, zonder tussenkomst van de meldkamer. Dit betreft voornamelijk prio 2-meldingen, zoals buitenbranden en andere kleinere incidenten zonder direct gevaar. Dankzij deze aanpak kon de meldkamer zich volledig richten op complexe en urgente incidenten, waardoor de wachttijden tot een minimum werden beperkt.

Waardering en dank aan hulpverleners en inwoners

Veiligheidsregio Groningen bedankt alle hulpverleners en haar ketenpartners (zoals politie, ambulance en gemeenten) die zich hebben ingezet in de voorbereiding op en tijdens deze jaarwisseling. Ook spreekt zij haar waardering uit voor de inwoners die hebben bijgedragen aan een veilige overgang naar het nieuwe jaar. Hoewel het een intensieve nacht was, blijkt opnieuw hoe belangrijk samenwerking en professionaliteit zijn in het waarborgen van onze veiligheid.

We wensen iedereen een veilig en gezond 2025 toe.

Landelijke cijfers

Een landelijk beeld van de jaarwisseling vind je op de website van Brandweer Nederland.