Ga naar hoofdinhoud

Samen werken aan een veilig DelfSail: toezicht tijdens het evenement

Als er brand uitbreekt tijdens een concert op DelfSail, kunnen de bezoekers dan snel vluchten? En hoe zit het met de bereikbaarheid voor de brandweerauto’s als er brand ontstaat in een bakkraam in het centrum van Delfzijl? Dat soort dingen controleerden de toezichthouders van de brandweer tijdens het evenement. Maar ook in aanloop naar DelfSail waren ze al actief. Toezichthouders Anja Borst en Johannes de Vries vertellen hier meer over.

Toezichthouden tijdens DelfSail, wat houdt dat precies in?

Johannes: “In grote lijnen gaat het erom dat wij controleren of de brandveiligheid in orde is. Dan kun je denken aan allerlei verschillende dingen. Bij de bakkramen in het centrum van Delfzijl keken we bijvoorbeeld naar de afstand tot de gevels en de afstand tussen de bakkramen, zodat een brand niet kan overslaan. Ook mogen er niet te veel gasflessen aanwezig zijn in een kraam, vanwege ontploffingsgevaar. En bij bijvoorbeeld een concert letten we weer op andere dingen. Als er brand ontstaat tijdens een concert, kunnen mensen dan snel en veilig vluchten? Dus moeten de vluchtwegen en de dranghekken op de juiste manier opgesteld zijn.”

Maar ook in aanloop naar DelfSail waren jullie al betrokken. Op welke manier?

Johannes: “Al ongeveer een jaar voor de start van het evenement waren wij als toezichthouders betrokken. Dan begint namelijk het adviestraject vanuit de brandweer richting de gemeente. Onze collega van evenementenadvisering kijkt naar de regelgeving op het gebied van brandveiligheid en hoe het zou moeten zijn, maar wij hebben als toezichthouders kennis van het gebied en de praktijk. En die twee dingen moeten wel met elkaar overeenkomen. Wij zijn eigenlijk de oren en ogen van de evenementenadviseur. De papieren regelgeving komt bij ons tot leven in de praktijk. Wij kunnen controleren of die regelgeving wel uitvoerbaar is. Daarover hadden we in het voortraject veel contact.” 

Anja: “Daarnaast hebben we gedurende het voortraject alle hotels en horeca die extra dingen organiseren tijdens DelfSail, een aanvullende check gegeven. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een terras of versieringen. Is het terras zo gebouwd dat het nog goed zit met de bereikbaarheid voor de hulpdiensten? En zijn de versieringen brandveilig?” 

Hoe verschilt toezicht houden tijdens DelfSail van andere evenementen?

Anja: “DelfSail is om te beginnen veel groter dan alle andere evenementen. Daarnaast komt alles samen wat je op het gebied van evenementen kunt verzinnen: evenementen in gebouwen en in tenten, er zijn loodsen, er is een braderie en er zijn veel bakkramen. En dat alles op een best klein oppervlak, en deels in de haven. Het een heeft bovendien invloed op het ander, alles hangt samen. Dus je moet met meer dingen rekening houden, het is complexer. Stel, na een groot concert willen mensen weg met de trein. Dat betekent dat grote stromen mensen gaan bewegen. Maar als de organisatie heeft bedacht dat die looproute door een havengebied loopt waar in de praktijk allerlei obstakels staan, dan kan dat dus niet.” 

Wat maakt een evenement als DelfSail mooi om aan mee te werken?

Johannes: “Evenementen als DelfSail zijn de krenten in de pap voor ons, het geeft veel energie. Het is echt een mega-evenement en mooi voor de regio. Als je dan achteraf ziet dat alles goed is verlopen, geeft dat veel voldoening.”

Alles over DelfSail