Ga naar hoofdinhoud

Op bezoek bij... Waterschap Hunze en Aa's

Wij steken graag energie in een goede samenwerking met de Veiligheidsregio” 

Als VRG hebben we veel verschillende partners met wie we samenwerken. Eerder kwamen de Meldkamer Noord-Nederland en de Kustwacht al aan het woord en nu is het de beurt aan het Waterschap Hunze en Aa’s. We interviewen Wilco Reefman (Calamiteitencoördinator en Teamhoofd) en Jelmer Kooistra (Secretaris-directeur) over de samenwerking tussen het waterschap en de veiligheidsregio in de koude (voor een crisis) en in de warme fase (tijdens een crisis). 

“Wij zijn heel blij met de samenwerking die wij hebben met de veiligheidsregio”, legt Jelmer uit. “Als er iets gebeurt zitten wij standaard aan tafel in het Regionaal Operationeel Team (ROT) en als waterschap hebben we ook een eigen nis in de crisisruimte aan de Sontweg. Dit is niet bij alle veiligheidsregio’s gebruikelijk, dus we doen het in Groningen nog niet zo slecht. In 1998 hadden we grote wateroverlast in Groningen en toen is het besef ontstaan dat we elkaar nodig hadden. We moesten veel (bestuurlijke) keuzes maken. En we zitten niet alleen aan tafel bij hoog water. Stel dat er sprake is van langdurige stroomuitval, dan raakt dat ons als waterschap ook.”

Risico’s op hoog water in Groningen

Wilco geeft aan hoe belangrijk de rol van het waterschap is: “Als waterschap kunnen wij in theorie veel ellende veroorzaken als we de verkeerde keuzes maken in tijden van crisis. Hoog water is altijd het gevolg van veel neerslag in combinatie met wind uit de verkeerde richting. Door opstuwend zeewater kunnen we dan geen water op zee lozen. Als het dan ook nog eens extreem nat is, kan het nodig zijn om bepaalde gebieden in te zetten als noodberging.

We kunnen dan gebieden onder water laten lopen, maar dat geeft altijd schade. In 2012 hadden we een dreigende dijkdoorbraak bij Woltersum. Toen hebben we noodbergingsgebieden ingezet. Dit zijn plekken die we gecontroleerd onder water kunnen zetten en waar schade en overlast relatief beperkt blijven. Als een soort noodventiel kunnen we hier water parkeren, om groter leed op andere plekken te voorkomen. Die kennis nemen we mee naar de toekomst.”

Naast hoog water is er nog een ander risico waar we rekening mee moeten houden en dat is een hack. Jelmer geeft aan dat de beveiliging bij het waterschap streng is. “Theoretisch kunnen kwaadwillenden die onze systemen weten te hacken bijvoorbeeld sluizen en gemalen platleggen en dit wil je natuurlijk niet.” Wilco vult aan: “Een ander risico waar we mee om moeten gaan is de uitval van een rioolwaterzuivering. Rioolwater stroomt dan rechtstreeks in een sloot, beek of kanaal vanuit de waterzuivering, zonder dat het vuile water eerst is gezuiverd. Met flinke gevolgen voor mens, natuur en milieu, zoals bijvoorbeeld vissterfte en stankoverlast. Je moet er niet aan denken dat er een grote hoeveelheid ongezuiverd water uit het riool in het Winschoterdiep terechtkomt.”

Aanwezig bij oefeningen

Behalve voorbereiden op hoog water is het waterschap ook aanwezig bij oefeningen die de veiligheidsregio organiseert. Jelmer daarover: “Bij bijna elke noodsituatie is de factor water van belang en hebben wij een rol. Stel er is een grote brand: wat gebeurt er dan met het bluswater? Bluswater kan namelijk allerlei chemische stoffen bevatten. Stoffen die we niet via het riool in onze rioolwaterzuiveringen willen krijgen, omdat dit zeer schadelijk kan zijn voor het zuiveringsproces. Bacteriën zorgen namelijk voor de zuivering van het rioolwater en de chemische stoffen in het bluswater kunnen dodelijk zijn voor deze bacteriën. Voordat de zuiverende bacteriën-laag hierna weer is opgebouwd, ben je weken verder. In de tussentijd wordt het rioolwater maar deels gezuiverd. Kortom, om vervolgschade tegen te gaan, kan aandacht voor water heel belangrijk zijn bij de bestrijding van een calamiteit. Daar dragen wij aan bij door onze kennis op dat moment te delen met de veiligheidsregio”.  

Wilco vult aan: “Kijk, als we te maken krijgen met terrorisme dan is onze aanwezigheid als waterschap niet nodig. Maar over het algemeen zitten wij aan tafel bij een GRIP-incident.” Jelmer gaat verder: “Het nut van de oefeningen is ook dat je elkaar leert kennen. Ik schakel rechtstreeks met een Operationeel Leider bij een GRIP-situatie. Als je elkaar nodig hebt in een crisis, is het veel makkelijker wanneer je elkaar al kent.” 

In Groningen zijn twee waterschappen actief. “Naast Hunze en Aa’s is dat Noorderzijlvest”, geeft Jelmer aan. “In een crisissituatie kan het voorkomen dat beide waterschappen in het ROT zitten. Er is van tevoren ook al nagedacht welk waterschap wat dan precies doet. Het Eemskanaal is voor een deel bijvoorbeeld de scheiding tussen Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze en Aa’s.”  

Wilko Reefman (links) en Jelmer Kooistra (rechts)

Monitoren van risico’s

Het waterschap houdt continu in de gaten of er actie moet worden ondernomen, zo vertelt Jelmer. “We zijn natuurlijk altijd bezig met ons reguliere werk, maar doordat we werken met bediening op afstand en sensoren zijn onze systemen zo slim dat ze detecteren wanneer er iets gebeurt. Bij hoog water werken we met voorspellingsmodellen. Hierbij kijken we naar de zeewaterstand, de neerslag en de windrichting. We kunnen drie dagen vooruit voorspellen wat er gebeurt met de waterstanden. Dus hoog water is eigenlijk nooit een acuut probleem. Afhankelijk van de verwachte waterstand nemen we maatregelen op basis van onze eigen draaiboeken en nemen we contact op met de veiligheidsregio. We starten gezamenlijk een voorbereidend GRIP. Een deel van ons gebied ligt lager dan de waterpeilen in de grote kanalen. Schade aan een dijk kan dan door overstromingen voor grote schade zorgen. Winschoten is zo’n gebied. Het ligt langs het Winschoterdiep en bij een overstroming is de schade groot.”

Communicatie

“Bij een GRIP-incident gaat de communicatie in de basis altijd via de GRIP-structuur, maar ook het waterschap kan ondersteunen in de communicatie. Uiteraard altijd in overleg en in goede afstemming. Stel dat we bij hoog water door media worden benaderd voor een interview waarin de werking van een gemaal wordt toegelicht, dan is het een optie om een hydroloog dit interview te laten doen. Iemand met inhoudelijke kennis kan namelijk veel beter vertellen. Maar: er is altijd een lijntje tussen onze communicatiemensen en de communicatie-nis bij de veiligheidsregio”, sluit Jelmer af. 

Hoe kijken wij zelf tegen de samenwerking aan?

“Nederland doet er alles aan om wateroverlast en overstromingen te voorkomen, ook in de provincie Groningen. Toch kunnen we hoog water of een overstroming niet altijd voorkomen. Hoewel de kans klein is, kunnen de gevolgen voor de samenleving groot zijn. VRG werkt samen met experts van Waterschap Hunze en Aa’s om te bepalen wat inwoners het beste kunnen doen bij overstromingen. Hiervoor kijken we welke gebieden onder water kunnen lopen bij een eventuele dijkdoorbraak. Samen met Waterschap Noorderzijlvest is Waterschap Hunze en Aa’s hierin de expert en helpt het de VRG om deze ‘waterbeelden’ te begrijpen.” 

Alfons Hofman (Beleidsadviseur Risicobeheersing) & Kim Schuurman (Adviseur Crisisbeheersing VRG)