Ga naar hoofdinhoud

Kijkje achter de schermen: zo werken brandweer, politie en gemeente samen richting de jaarwisseling

Een gezellig en veilig oud en nieuw: dat is elk jaar weer het doel van brandweer, gemeente en alle andere partners die actief zijn tijdens de jaarwisseling. Dit jaar verstevigen brandweer en gemeente de samenwerking: “De handhavers en de WIJ-medewerkers zijn onze oren en ogen op straat.”

Waar de jaarwisseling voor de meeste mensen een gezellig feestje is, met oliebollen, vuurwerk en champagne, is deze nacht voor de brandweer één van de drukste van het jaar. “Vaak krijgen we melding na melding”, vertelt Max Jorritsma. Hij is medewerker Brandweerzorg bij Brandweer Groningen en houdt zich bezig met de voorbereidingen voor oud en nieuw. “Ons doel is dat we de meldingen met minder prioriteit eruit weten te filteren, zodat we kunnen blijven rijden op de meldingen die wél prioriteit hebben. Bijvoorbeeld een serieuze woningbrand.”

Coördinatiecentrum op de brandweerkazerne

Om dat te bereiken werken politie, gemeente en brandweer al jaren samen. Max: “Ons uitgangspunt blijft: veiligheid staat voorop. Vuurtjes dicht bij gebouwen, op asfalt of met gevaarlijke materialen worden altijd als risicovol beschouwd. Met onze gezamenlijke inzet willen we voorkomen dat zulke situaties escaleren, zodat iedereen een veilige jaarwisseling kan beleven. En hoewel vuur stoken natuurlijk niet toegestaan is, weten we dat in de praktijk soms toch vuurtjes ontstaan tijdens oud en nieuw. Ons doel is dan om snel in te grijpen als de situatie onveilig wordt.”

Ieder jaar tijdens oud en nieuw richt de brandweer een coördinatiecentrum in op de kazerne aan de Sontweg in de stad Groningen. Samen met de politie wordt bekeken welke meldingen er binnenkomen en of het nodig is dat daar actie op wordt ondernomen. Vorig jaar zat de gemeente daar voor het eerst ook bij, als proef. Max: “Dat is goed bevallen, want dankzij de signalen die we binnenkregen vanuit de wijken konden we een betere inschatting maken van de risico’s. De mensen van Handhaving en de WIJ-medewerkers – de sociaal werkers in de buurten – zijn onze oren en ogen op straat. Tijdens oud en nieuw zijn zij aanwezig in de wijken.”

Juiste inschatting van de risico’s

Maar wanneer moet de brandweer daadwerkelijk komen? Wanneer is een vreugdevuur onveilig? Om dat beter te kunnen inschatten nodigde de brandweer de handhavers en WIJ-medewerkers een avond uit op de kazerne. Max: “We hebben verschillende soorten vuur laten zien en uitgelegd wat de risico’s zijn. Ook hebben we ze uitgelegd hoe je het vuur het beste in beeld kunt brengen, zodat wij van afstand kunnen bepalen of we erop moeten rijden.”

Maarten Jan, jongerenwerker bij WIJ, was één van de aanwezigen. “Dit was een duidelijke behoefte vanuit mijn collega’s. Wij zijn natuurlijk geen experts op het gebied van brand, dus dit helpt ons heel erg om tijdens de jaarwisseling een betere inschatting te kunnen maken van wat onveilige situaties zijn. Het was ook waardevol om meer inzicht te krijgen in hoe je een vuur op de goede manier op de foto zet. Bijvoorbeeld door hem vanuit een andere hoek te nemen, zodat de afstand tot een gebouw beter te zien is.”

Dit jaar zitten brandweer, politie en gemeente opnieuw gezamenlijk paraat op de Sontweg. Mét daarbij de hulp van de handhavers en de WIJ-medewerkers in de wijken. Max: “Het is mooi en waardevol dat de samenwerking er is én dat we hem steeds meer weten te verstevigen. Samen zorgen we ervoor dat het een veilige jaarwisseling wordt, met oog voor ieders veiligheid en de regels die daarbij horen.”

Lees meer over een veilige jaarwisseling