Ga naar hoofdinhoud

Binnen enkele seconden zonder stroom: ben jij voorbereid?

Op maandag 28 april valt om 12.33 uur binnen enkele seconden door heel Spanje en Portugal de stroom uit. Deze grootschalige en langdurige stroomstoring zorgde voor een ontwrichting van de samenleving met veel ongemakken bij inwoners en bezoekers tot gevolg. Van uitval van verkeerslichten tot paniek in supermarkten. Weet jij wat je moet doen als dit jou overkomt?

Verkeer tot stilstand

Binnen vijf tot tien minuten viel het openbaar vervoer in Spanje en Portugal volledig stil. Trein- en metrosystemen schakelden abrupt uit, waardoor duizenden mensen vast kwamen te zitten in wagons en ondergrondse stations. In Spanje moesten uiteindelijk meer dan 35.000 passagiers worden geëvacueerd. Tegelijkertijd vielen verkeerslichten uit, wat leidde tot gevaarlijke situaties op kruispunten en chaos op de weg. De Spaanse verkeersautoriteit verzocht inwoners om hun auto alleen nog te gebruiken in geval van nood.

Heb jij wel eens nagedacht over wat jij zou doen in zo’n situatie? Bijvoorbeeld hoe je thuiskomt als je met het OV reist? Of wat de gevolgen zijn als je vast komt te zitten in het verkeer? Heb je kinderen die ergens opgehaald moeten worden? Familie waar je zorg aan moet verlenen? Of huisdieren die alleen thuis zijn? Dit zijn vragen die je jezelf nu al kunt stellen. En waar je je nu al op kan voorbereiden. Wij hebben een aantal tips!

Geen stroom, wel zorg nodig?

Al heel snel moesten ziekenhuizen overschakelen op noodaggregaten om kritieke functies zoals operatiekamers en intensive care-afdelingen draaiende te houden. Dankzij deze voorzieningen kon levensreddende zorg doorgaan, maar de capaciteit voor overige zorg was direct beperkt.

Weet jij wat je moet doen als jij of een naaste medische hulp nodig heeft tijdens een stroomstoring? Of heb je misschien buurtgenoten die hulpbehoevend zijn? Ga in gesprek en bereid je voor.

Geen bereik, geen internet

Binnen een kwartier na het begin van de stroomuitval raakten mobiele netwerken overbelast of vielen volledig uit. Zonder stroom werken wifi-routers en zendmasten niet, en dus is het lastig om betrouwbare informatie te vinden. Bellen, internetten of berichten sturen was op veel plekken niet meer mogelijk. Ook het alarmnummer was tijdelijk slecht bereikbaar.

Hoe zorg je er dan voor dat je weet wat er aan de hand is? Weet jij hoe je updates of instructies van de overheid ontvangt? En heb je het hier wel eens gehad met familie of huisgenoten?

Kun jij jezelf redden als alles uitvalt?

Huishoudens in Spanje en Portugal zaten binnen enkele minuten zonder licht, verwarming of verkoeling. Koelkasten en vriezers stopten met koelen, en binnen een kwartier werkten ook pinapparaten en geldautomaten niet meer. Enkele winkels accepteerden alleen nog contant geld, veel winkels sloten hun deuren. Binnen een uur ontstond er lichte paniek. Mensen begonnen massaal water, houdbare voeding en batterijen in te slaan.

Een langdurige stroomstoring laat zien hoe afhankelijk we zijn van basisvoorzieningen. Heb jij voldoende drinkwater in huis? Genoeg voedsel dat je kunt eten zonder koelkast of fornuis? En hoe zit het met dekens, kaarsen, menstruatieproducten of een zaklamp met extra batterijen? Vergeet ook niet een beetje contant geld in huis te hebben zodat je altijd nog iets kan kopen wanneer het noodzakelijk is. Want met een goed voorbereid noodpakket heb je rust en zorg je ervoor dat je zelfredzaam bent.

De stroomstoring in Spanje en Portugal toont aan hoe snel het dagelijks leven ontregeld raakt als elektriciteit plotseling wegvalt. Maar dit kan in Nederland ook gebeuren. Door je nu voor te bereiden, samen met je gezin, buren en collega’s, voorkom je stress en vergroot je je veiligheid. Denk na over wat jij en je naasten nodig hebben om 24 uur zonder stroom door te komen. Want als het dan zover komt, ben jij er klaar voor.

Een totale blackout is dan toch dichterbij dan gedacht! Laten we hiervan leren en zorgen dat onze zelf- en samenredzaamheid een vlucht naar voren neemt.”

Sabine Veenstra (Directeur Crisisbeheersing Veiligheidsregio Groningen)