Al ver voordat er op verschillende plekken in Nederland regionale meldkamers werden samengevoegd, fuseerden de meldkamers van Groningen, Friesland en Drenthe in het Friese Drachten. Sinds 2011 bestiert een team van ongeveer 250 mensen dagelijks, vierentwintig uur per dag, de bureaus van de Meldkamer Noord-Nederland. Wij spreken Gerhard van Hoeven, Hoofd Meldkamer, en Marco Janssen, Kolomchef Brandweer Meldkamer Noord-Nederland over de samenwerking met Veiligheidsregio Groningen.
Het samengaan van de verschillende meldkamers had twee aanleidingen, vertelt Van Hoeven: “Enerzijds was er natuurlijk een financieel voordeel. Er moest een nieuwe meldkamer worden gebouwd en dat hebben we toen als aanleiding gezien om één nieuw gebouw neer te zetten en daarin samen te gaan werken. Daarnaast waren we met de verschillende meldkamers niet voldoende toegerust voor grotere incidenten zoals bijvoorbeeld de vuurwerkramp in Enschede of de Herculesramp. In Assen zat maar één brandweercentralist, bijvoorbeeld. Samen werkt beter.”
CaCo en GRIP-opschaling
Als veiligheidsregio weten wij natuurlijk alles van samenwerken met andere partijen, maar hoe werkt de samenwerking met de VRG nou eigenlijk precies? “Onze onderlinge samenwerking loopt langs verschillende lijnen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de opschaling en het bijbehorende contact in het geval van grote incidenten” legt Janssen uit. “Onze Calamiteiten Coördinator (CaCo) houdt dag en nacht alle meldingen in de gaten en bekijkt de eventuele samenhang. Collega’s van de verschillende diensten kunnen alleen hun eigen meldingen zien. Op het moment dat de CaCo dan ziet dat een incident wellicht om opschaling vraagt, verzamelt deze alle relevante informatie en legt contact met de veiligheidsregio. Dit contact blijft in stand totdat er weer kan worden afgeschaald.”
De informatie wordt gedeeld via het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) en in veel gevallen vervolgens ook via de mobilofoon. “Er wordt ook direct actief extra informatie opgezocht die belangrijk kan zijn voor de mensen die op straat aan het werk zijn. Ook dat wordt allemaal zo snel mogelijk doorgegeven. De afweging of een GRIP-opschaling ook noodzakelijk is, wordt altijd afgestemd met de Officier van Dienst; zij zijn ter plaatse. In combinatie met de informatie die de CaCo heeft, wordt deze beslissing goed afgewogen gemaakt.”