Ga naar hoofdinhoud

Communicatieadviseur Operationeelteam/ Beleidsteam (OT BT adviseur)

Wil jij een waardevolle bijdrage leveren ten tijde van een crisis of ramp als communicatieadviseur?

Wat ga je doen?

Je komt in actie als het nodig is tijdens een incident, ramp of crisis gedurende jouw piketdienst, waarbij de inzet vanuit jouw taakorganisatie is gewenst. Piketdienst betekent dat je bereikbaar, beschikbaar en ook inzetbaar bent. Zoals de functietitel al verklapt; je bent voor twee verschillende teams communicatieadviseur.

Communicatieadviseur voor het Regionaal Operationeel Team (ROT)

Als communicatieadviseur adviseer je aan het Regionaal Operationeel Team (ROT) over de operationele en tactische aspecten van de communicatieaanpak. Je haalt en brengt informatie tijdens de ROT-vergadering.

Jouw kerntaken zijn:

 • Het actief halen en brengen van informatie tijdens de ROT-vergadering en je adviseert over de communicatieve implicaties;
 • Je geeft gevraagd en ongevraagd strategische communicatieadviezen aan het hoofd taakorganisatie en je informeert over de besluiten van het ROT;
 • Daarnaast vertaal je strategische communicatieopdrachten naar opdrachten op operationeel niveau en operationele informatie naar strategische communicatieadviezen.

Voor deze piketrol moet je binnen 30 minuten de Sontweg 10 in Groningen kunnen bereiken. Het ROT opereert vanaf deze locatie gedurende een crisis of ramp.

Wat is het Regionaal Operationeel Team?

In het Regionaal Operationeel Team (ROT) zitten de commandanten van de verschillende hulpdiensten, de communicatieadviseur operationeel team, een informatiemanager en vertegenwoordigers van andere diensten (afhankelijk van type ramp of crisis).

Het operationeel team verzamelt informatie, adviseert en coördineert. Het is van belang dat je stressbestendig bent. Want tijdens een crisis of ramp is er altijd te weinig informatie en te weinig tijd. De crisisorganisatie moet onder hoge tijdsdruk beslissingen nemen die een grote impact kunnen hebben.

Communicatieadviseur voor het Beleidsteam

Als communicatieadviseur Beleidsteam (BT) ben je de strategisch communicatieadviseur voor een Regionaal Beleidsteam (RBT) of een Gemeentelijk Beleidsteam (GBT). Het GBT adviseert de burgemeester bij de bestuurlijke leiding en coördinatie op de beleidsterreinen openbare orden en openbare veiligheid bij een ramp of crisis van plaatselijke betekenis. Bij een GRIP 2 inzet kom je naar de crisisruimte aan de Sontweg om direct aan de slag te gaan. In het geval van een GRIP 3 inzet ben je binnen 60 minuten bij de betreffende gemeente om het GBT-team te adviseren.

Jouw kerntaken bestaan uit:

 • Het adviseren en informeren van het beleidsteam over de (strategische) communicatieaanpak;
 • Je adviseert het beleidsteam over mogelijke communicatieve implicaties tijdens de vergadering van het beleidsteam;
 • Je adviseert de burgemeester en/of de voorzitter van de veiligheidsregio over het vervullen van de rol als boegbeeld;
 • Je geeft gevraagd en ongevraagd strategische communicatieadviezen aan het hoofd taakorganisatie en je informeert over de besluiten van het beleidsteam;
 • Daarnaast vertaal je strategische communicatieopdrachten naar opdrachten op operationeel niveau en operationele informatie naar strategische communicatieadviezen.

Over de piketrol

Je wordt opgeleid voor beide functies en daarna word je deelnemer van de piketgroep OT/ BT adviseurs. Dit betekent dat je om de 5 á 6 weken piketdienst hebt. Deze dienst omvat een week. Tijdens deze week draag je een pager bij je en houd je rekening met een eventuele inzet.

Er staan altijd twee OT/BT adviseurs op piket en je stemt tijdens een inzet af wie het ROT adviseert en wie het BT adviseert. Bij wisseling van de dienst, geef je eventuele bijzonderheden door aan jouw collega.

Dit neem je mee

 • Je hebt hbo of hbo+ werk- en denkniveau;
 • Je hebt werkervaring in overheidscommunicatie;
 • Je beschikt over analytische vaardigheden, je bent overtuigend, stressbestendig en onafhankelijk;
 • Je beschikt over politiek bestuurlijke inzicht en kunt anticiperen op scenario’s;
 • Je stelt altijd de behoefte van de inwoner centraal;
 • Je bent werkzaam bij één van de volgende organisaties: politie, Openbaar Ministerie, GHOR, Defensie, Meldkamer Noord-Nederland, waterschappen, provincie, Groningse gemeente of veiligheidsregio.

Wat bieden wij?

Voor het vervullen van de piketrol ontvang je een piketvergoeding. Voordat je mee gaat draaien in de piketgroep volg je een opleiding en voltooi je een afsluitend examen. Deze wordt gefinancierd vanuit de crisisorganisatie.
Je bent verantwoordelijk om zelf vakbekwaam te blijven en neemt vanzelfsprekend deel aan opleidingen, trainingen en oefeningen. Vanuit deze rol maak je incidentbestrijding mee van heel dichtbij. Hierdoor bouw je aan je netwerk, kennis en ervaring.

Enthousiast geworden?

Herken je jezelf in deze vacature? Wij zien jouw cv én motivatie met veel plezier tegemoet. Je sollicitatie mag je sturen naar bevolkingszorg@vrgroningen.nl. Reageren kan tot en met woensdag 15 mei 2024.
Het selectiegesprek wordt in overleg met jou gepland.

Meer informatie

Als je vragen hebt over de inhoud van de piketrol, neem dan gerust contact op met Jesse Mol. Jesse is te bereiken op de volgende gegevens: