Skip to content

Brandveiligheid van een woning

Op deze pagina leest u wat de belangrijkste tips en regels zijn als het gaat om de brandveiligheid van uw woning. Onderaan de pagina vindt u een lijst met websites met meer informatie.

Brandcompartimentering

Uw woning moet brandwerend zijn gescheiden van de woning van de buren. Dat heet brandcompartimentering. Dit kunt u doen door middel van afstand of door een brandwerende gevel aan te brengen. Houd daarbij ook rekening met de perceelsgrens. Een berging of garage hoeft niet brandwerend van de woning te worden gescheiden als het gebruik hiervan los staat van de woning. Via de links onderaan deze pagina vindt u hierover meer informatie.

Rookmelders

Zorg voor rookmelders in huis. Hang in ieder geval rookmelders op in de gangen (op elke verdieping), maar bij voorkeur in alle ruimtes. Hang ook koolmonoxidemelders bij verbrandingstoestellen.

Sprinklers

Wist u dat het tegenwoordig ook mogelijk is om sprinklers te plaatsen in een woning? Dat kan direct op de drinkwaterleiding en is de beste manier om te zorgen voor een brandveilige omgeving.

Bluswatervoorziening

In de buurt van een nieuw te bouwen woning moet een bluswatervoorziening aanwezig zijn. Is die er niet, dan zijn er mogelijkheden om een bluswatervoorziening te realiseren. Daarbij kunt u denken aan een ondergrondse brandkraan op het drinkwaterleidingnet, een geboorde put of een opstelplaats vlakbij open water.

Schoorsteen

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen om verstopping te voorkomen.

Zonnepanelen

Laat zonnepanelen plaatsen door een erkende installateur. Plaats de omvormer in een ruimte met een rookmelder, of plaats een rookmelder in de ruimte waar de omvormer komt.

Vragen

Heeft u vragen over de brandveiligheid van uw woning? Dan kunt u terecht bij de afdeling risicobeheersing van Veiligheidsregio Groningen via info@vrgroningen.nl of 088-1625000.

Meer informatie