Skip to content

Brandveiligheid van een woning

Door het uitvoeren van een aantal eenvoudige maatregelen kun je de brandveiligheid in jouw woning vergroten.

Zorg dat brand niet overslaat naar de buren

Jouw woning moet brandwerend zijn gescheiden van de woning van de buren. Dit heet brandcompartimentering. Dit kun je doen door middel van afstand of door een brandwerende gevel aan te plaatsen. Houd daarbij ook rekening met de perceelsgrens.

Rookmelders

Zorg voor rookmelders in huis. Hang in ieder geval rookmelders op in de gangen op elke verdieping. En bij voorkeur in alle ruimtes. Hang ook koolmonoxidemelders bij verbrandingstoestellen. Bijvoorbeeld bij een oven of een kachel.

Sprinklers

Om brandveiligheid te vergroten kun je sprinklers laten inbouwen in het plafond. Sprinklers worden geactiveerd wanneer er brand is. Vervolgens spuiten ze met water om de brand te blussen. Je kunt sprinklers direct op de drinkwaterleiding aansluiten. Meer informatie vind je op brandweer.nl.

Bluswatervoorziening

In de buurt van een nieuw te bouwen woning moet een bluswatervoorziening zijn. Is die er niet, dan zijn er mogelijkheden om een bluswatervoorziening te realiseren. Bijvoorbeeld een ondergrondse brandkraan op het drinkwaterleidingnet, een geboorde put of een opstelplaats voor de brandweer vlakbij open water.

Laat je schoorsteen vegen

Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen om verstopping te voorkomen. Op de website van de brandweer vind je meer tips.

Zonnepanelen

Laat zonnepanelen plaatsen door een erkende installateur. Plaats de omvormer in een ruimte met een rookmelder, of plaats een rookmelder in de ruimte waar de omvormer komt. Meer informatie vind je op de website van het NIPV.

Vragen

Heeft u vragen over de brandveiligheid van uw woning? Neem contact met ons op: info@vrgroningen.nl of 088-1625000.

Bekijk meer informatie over

Meer informatie over brandveiligheid