Skip to content

Brandveiligheid van een buitenopslag

Heeft u een bedrijfsmatige buitenopslag, voor bijvoorbeeld hout, autobanden of kunststoffen? Voor zo’n opslag gelden specifieke brandveiligheidsvoorschriften. Op deze pagina leest u wat de belangrijkste tips en regels zijn. Onderaan de pagina vindt u een lijst met websites waarop meer informatie staat.

Brandcompartimentering

Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen de opslag en gebouwen op eigen of naastgelegen perceel. Dit verkleint de kans dat brand overslaat. Wat de afstand moet zijn, is afhankelijk van factoren zoals de hoogte en de breedte van de opslag. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid (zie de link onderaan deze pagina).

Bereikbaarheid

De opslag moet vanaf twee kanten – die tegenover elkaar liggen – bereikbaar zijn. Is een derde zijde van de opslag langer dan 40 meter? Dan moet ook deze kant bereikbaar zijn. Zo kan de brandweer een eventuele brand van meerdere kanten benaderen.

Bluswatervoorziening

Bij de opslag moet een bluswatervoorziening (bijvoorbeeld een brandkraan of open water) aanwezig zijn. Die bluswatervoorziening moet aan een aantal eisen voldoen. Veiligheidsregio Groningen kan u vertellen welke eisen gelden in uw situatie. Zie de contactgegevens hieronder.

Vragen?

Heeft u vragen over brandveiligheid? Dan kunt u terecht bij de afdeling Risicobeheersing van Veiligheidsregio Groningen. Mail naar info@vrgroningen.nl of bel 088-1625000.

Meer informatie