Klik op deze link voor de ondertitelde versie van de video.
Wie voor het eerst rondloopt in het enorme pand van Werkbedrijf Eemsdelta, in Appingedam, kijkt de ogen uit. In grote hallen zijn de medewerkers bezig met uiteenlopende werkzaamheden: van het verpakken van verschillende producten en het werken met elektronica tot het stofferen van meubels en het repareren van fietsen. En dan is er, niet te vergeten, nog het naai-atelier, waar onze eigen tassen zijn gemaakt. Achterin de ruimte staan twee kasten speciaal voor Brandweer Groningen. In de ene kast zitten de naaibenodigdheden voor het repareren van de kaki bluspakken en in de andere kast die voor de rode. Al zo’n zes jaar verzorgt het werkbedrijf namelijk de reparaties van de Groningse uitruktenues.
Emotionele waarde
Maar zo’n driekwart jaar geleden klopte Arie Smedinga, vakspecialist Techniek en Ondersteuning, met een hele andere vraag aan bij het werkbedrijf: kunnen jullie ‘iets’ met onze oude zwarte uitruktenues? Arie: “Binnen de werkgroep die bezig was met de rode pakken kwam de vraag omhoog: kunnen we niet iets laten maken van de oude pakken? Voor veel mensen zit er namelijk emotionele waarde aan dat uitruktenue, want daar hebben ze jarenlang in rondgelopen. En iedereen heeft de pakken moeten inleveren, dus wat zou het mooi zijn als ze daar op de een of andere manier nog iets van terugzien dat ze ook daadwerkelijk kunnen gebruiken.”
“Normaal gesproken maken wij als naai-atelier werkkleding, zoals overalls, labjassen en bodywarmers”, vertelt Louis Sikkema, teamleider van de afdeling productie van het werkbedrijf. “Dus de vraag van Arie was opeens heel wat anders. Maar wij kijken altijd wat er mogelijk is. We zijn eerst eens bij onze naaisters gaan navragen wat voor ideeën zij hadden en kwamen al snel uit bij een tas. We hebben verschillende prototypes gemaakt en gepresenteerd aan Arie: een shopper, een laptoptas en een rugzak. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de shopper, omdat zo’n tas door iedereen is te gebruiken.”