Ontruiming, en nu?

Evacuatie (oefening op de foto)

Je hebt zojuist op verzoek van de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulancezorg) je eigen woning of een ander gebouw moeten verlaten. Dat is uiteraard erg vervelend. Maar we doen het niet voor niets! Hieronder lees je meer over wat je kunt doen wanneer je betrokken bent bij een ontruiming.

Wat moet ik nu doen?

Informeer eerst de hulpdiensten, bijvoorbeeld wanneer je weet dat er nog mensen of dieren in het gebouw zijn. Neem daarna contact op met familie en vrienden om aan te geven dat je veilig bent.

Waar kan ik nu naartoe en hoe kom ik daar?

Grote kans dat je geschrokken bent na wat er gebeurd is. Veel mensen willen dan graag naar familie, vrienden of kennissen gaan. Dat is natuurlijk prima. Misschien was je wel op weg naar je werk of een andere bestemming. Mocht je niet goed weten waar je naartoe kunt dan kun je gebruik maken van de opvanglocatie. Wanneer deze niet dichtbij is, wordt, als dat nodig is, vervoer geregeld. De medewerkers publieke zorg van de gemeente kunnen je hier meer over vertellen, ze zijn te herkennen aan een felgekleurde hes. Laat je bij deze medewerkers ook registreren door je contactgegevens door te geven. Dan kan er na het incident contact met je gezocht worden, ook wanneer je ergens anders naartoe gaat.

Kan mijn huisdier ook mee naar de opvanglocatie?

Breng je huisdier het liefst onder bij familie, vrienden of kennissen. Dit is voor het dier zelf vaak ook het prettigst. Lukt dat niet dan mogen kleine huisdieren mee naar de opvanglocatie maar wel aangelijnd, in een kooi of een afgesloten mand.

Waarom is het gebouw ontruimd?

Er kunnen meerdere redenen zijn dat een gebouw ontruimd wordt. Veelvoorkomende oorzaken zijn een brand, gaslekkage, bommelding of ontploffing. Wat de aanleiding ook is, de hulpdiensten zijn van mening dat de veiligheid of gezondheid van de mensen in gevaar kan zijn. Daarom zijn ze overgegaan tot ontruiming.

Wat mag ik meenemen uit huis?

Bij een ontruiming telt elke seconde! Zo snel mogelijk veilig het pand verlaten is belangrijker dan je spullen meenemen! Mocht het wel kunnen dan hoor je dat van de hulpdiensten. Neem dan een portemonnee met pasjes, je telefoon en ID-bewijs en eventuele medicatie mee. Verder is het handig om de naam van je huisarts en de verzekeringsmaatschappij paraat te hebben.

Waar krijg ik meer informatie over wanneer ik weer terug naar huis kan?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk terug naar huis. Helaas weten we meestal niet van tevoren hoelang de ontruiming gaat duren. Onze eerste aandacht gaat naar het bestrijden van het incident. Zodra we meer weten dan zullen we dat doorgeven. Dat kan zijn via de medewerkers bij de opvanglocatie of (wanneer je daar niet bent) via de website of de social mediakanalen van de veiligheidsregio, brandweer en/of betreffende gemeente. Zie de kanalen linksonder.

Ik heb nog meer vragen!

Antwoorden op verdere vragen krijg je door:

  • Te bellen met het Publieksinformatienummer (PIN) wanneer deze is ingesteld.
  • De medewerkers publieksvoorlichting te vragen. Je vindt ze op de opvanglocatie.
  • De social media kanalen en/of websites onderaan deze pagina te volgen.
  • Tijdens kantooruren de gemeente bellen en vragen naar de juiste contactpersoon.

Wat doe ik bij schade aan huis of eigendommen?

Meld schade bij je verzekeraar. Het kan zijn dat er iemand in de opvanglocatie aanwezig is van Stichting Salvage, hij/zij kan je verder adviseren.

Meer informatie:

www.veiligheidsregiogroningen.nl
Twitter: @VRgroningen
Facebook: @veiligheidsregiogroningen

www.brandweer.nl/groningen
Twitter: @BRWGroningen
Facebook: @brandweergroningen

www.politie.nl
Twitter: @polgroningen
Facebook: @POLGroningen