Skip to content

Extreem weer

Decoratieve afbeelding

Je hoort of leest in het nieuws dat het code rood is. Dan weet jij dat er extreem weer aan komt. Zware regen, storm, sneeuwbuien, onweer, ijzige kou of juist een hittegolf. Het weer is zo extreem dat het gevaarlijk wordt. Wat doe je bij een weeralarm?

Weeralarm KNMI

Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor in Nederland. De gevolgen kunnen groot zijn. Bomen vallen om, wegen worden glad en er gebeuren ongelukken. Om de schade te verkleinen, geeft het KNMI een weeralarm af. Bij code groen is er niks aan de hand. Bij code geel moet je opletten. Bij code oranje is het slim als je voorbereid bent op extreem weer. En code rood betekent: kom direct in actie. Meer informatie over een weeralarmen vind je op de website van het KNMI.

Naar buiten bij extreem weer?

Ben je thuis? Blijf dan binnen, dat is het veiligst. En laat mensen schuilen. Moet je echt weg? Laat anderen weten waar je naartoe gaat en welke route je neemt. Ga je met de auto? Luister naar de verkeersinformatie. Neem deze spullen mee: eten, drinken, je telefoon, een oplader, een deken en extra kleren.

Tips bij storm

  • Sluit alle ramen en deuren. Die kunnen kapot gaan door extreem weer.
  • Haal alle losse dingen om je huis weg.
  • Zie je een situatie waarbij mensen in gevaar kunnen komen? Bel 112.

Wie bel je bij stormschade?

  • Bij direct gevaar of spoed bel je 112.
  • Geen acuut gevaar, maar wel brandweer nodig? Bel dan 0900-0904.
  • Geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte? Meld het bij je gemeente.
  • Geen acuut gevaar, maar wel schade aan je woning of bedrijf? Onderneem zelf actie.
Informatie van de afbeelding uitgeschreven in tekst

Stoppen op de vluchtstrook bij extreem weer?

Wanneer het door extreem weer niet meer verantwoord is om verder te rijden, is stoppen op de vluchtstrook een verleidelijke keuze. De omstandigheden maken het moeilijk om de auto veilig te besturen. Net als bij pech of onwel worden. Maar de vluchtstrook is geen veilige plek om stil te staan. Rijd dus, als het mogelijk is, langzaam door naar een veilige parkeerplek.

Hoe bereid ik me voor op extreem weer?

Op de website Eerste Hulp Ben Jij vind je informatie over hoe je je kunt voorbereiden op extreem weer.

Meer informatie