Skip to content

Extreem weer: blijf veilig bij code rood

Flinke regenbui puur decoratief

Het is code rood, zie je in het nieuws of op Twitter. Dan weet jij: er komt extreem weer aan. Zware regen, storm, sneeuwbuien, onweer, ijzige kou of juist een hittegolf. Het weer is zo extreem dat het gevaarlijk wordt. Wat doe je als er een weeralarm is voor extreem weer?

Wat is code rood?

Extreem weer komt steeds vaker voor in Nederland. Dat komt onder andere door de verandering van het klimaat. De gevolgen kunnen groot zijn. Bomen vallen om, wegen worden glad en er gebeuren ongelukken. Om de schade te verkleinen, geeft het KNMI een weeralarm af. Bij code groen is er niks aan de hand. Bij code geel moet je opletten. Bij code oranje is het slim als je voorbereid bent op extreem weer. En code rood betekent: kom direct in actie.

Code geel of code oranje

Om je te waarschuwen dat er extreem weer aankomt, geeft het KNMI meestal van tevoren code oranje af. Dan weet je dat er grote kans is (meer dan 60 procent) dat er extreem weer op komst is. Het KNMI geeft code geel als de weersomstandigheden anders zijn dan normaal. Je moet dan opletten als je de deur uitgaat. Bijvoorbeeld bij gladheid.

Het KNMI geeft code rood af. Wat doe ik?

Ben je thuis? Blijf dan binnen, dat is het veiligst. En laat mensen schuilen. Moet je echt weg? Laat anderen weten waar je naartoe gaat en welke route je neemt. Neem deze spullen mee: eten, drinken, je telefoon, een oplader, een deken en extra kleren. Tot slot: is er een levensbedreigende situatie? Bel 112. Meld schade pas ná het extreme weer.

Hoe bereid ik me voor op extreem weer?

Met ‘Eerste Hulp Ben Jij’ kun je je voorbereiden op noodsituaties. Hoe je je kan voorbereiden op extreem weer, lees je op www.ehbj.nl.