Blazers/Stofpluimen

ESD-SIC is een bedrijf in Delfzijl dat siliciumcarbide produceert en verwerkt. Siliciumcarbide zit onder andere in schuurpapier. Tijdens dit proces kunnen zogenaamde blazers ontstaan. Een blazer is een korte uitstoot van (verbrandings)gassen. Soms zie je dan een stofpluim. De stofdeeltjes die neerdalen na de blazers bevatten siliciumcarbidevezels (SiC-vezels). 

Overlast voor de omgeving

De blazers zorgen voor tijdelijke overlast in de omgeving. Daarom werkt ESD-SIC eraan om het aantal blazers terug te dringen. Dit is al deels gelukt maar nog niet voldoende.

Hoe schadelijk zijn de stofdeeltjes precies?

De vrijgekomen stofdeeltjes na een blazer zijn vergelijkbaar met wat er vrijkomt bij een brand met veel rook. Dit betekent dat het verstandig is om aanraking te vermijden. Net als bij rook is het verstandig om het inademen van de stofdeeltjes zoveel mogelijk te vermijden.

Wat moet je doen met de stofdeeltjes die vrijkomen na een blazer?

  • Was je handen als je in aanraking bent gekomen met de stofdeeltjes. De stofdeeltjes kunnen weggespoeld worden met water.
  • Heeft je kind buiten gespeeld tijdens of na een blazer? Was uit voorzorg de handen en laat de schoenen buiten of spoel ze af met water.
  • Spoel de pootjes van je hond af met water na het uitlaten
  • Spoel auto’s, kozijnen of tuinmeubelen die vies zijn geworden af met water of gebruik een vochtige doek. Spoel de doek daarna goed uit en was hem in de wasmachine.

Meer informatie over blazers vind je op de website van de gemeente Delfzijl.