Bedwantsen

bed (decoratief)

Bedwantsen zijn parasieten die in de buurt van mensen of dieren leven. Het zijn nachtdieren en je vindt ze vooral in slaapkamers. Ze leven van bloed en kunnen 35 weken zonder voedsel overleven. Als je bent gebeten door bedwantsen merk je dat door zwellingen en jeuk. De wondjes genezen meestal snel.

Probleem wordt steeds groter

Bedwantsen komen steeds vaker voor in Nederland. Dit komt voornamelijk door het toenemende internationale reisverkeer. Let daarom op wanneer je veel reist dat je de beestjes niet in je bagage meeneemt naar huis!
De beestjes zijn ongeveer een halve centimeter lang en roodbruin/donkerrood van kleur. Als je uitwerpselen vindt in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten, is het goed mogelijk dat je bedwantsen hebt.

Hoe kom je ervan af?

  • Je neemt de beestjes vaak mee bij terugkomst van het reizen. Check daarom goed of er bedwantsen zijn waar je overnacht. Zet je bagage bij voorkeur niet in het bagagerek of onder het bed maar op een gladde vloer. Check na het reizen eerst goed je bagage voor je het in je huis uitpakt.
  • Toch last? Bedwantsen kunnen niet tegen temperaturen boven de 55 graden. Was daarom je kleding na een reis op 60 graden in de wasmachine en doe ze wanneer mogelijk in de droger.
  • Kan je kleding niet zo heet gewassen worden? Leg het dan 30 uur in de vriezer.
  • Helpt dit niet voldoende? Schakel dan een ongediertebestrijder in.

Meer weten?