Skip to content

Waarom een avondklok?

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends moet je binnenblijven, zonder geldige reden op straat zijn is vanaf dan verboden en kan een boete opleveren.

Zware coronamaatregel

Het is een zware coronamaatregel die naast de huidige lockdown is ingevoerd maar is bedoeld om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Dat is nodig omdat de Britse variant van het coronavirus kan zorgen voor een snelle stijging van het aantal besmettingen. Hierdoor kan de zorg overbelast raken.

“We willen nieuwe besmettingen voor zijn”

Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen. Koen Schuiling, voorzitter Veiligheidsregio Groningen: “We willen nieuwe besmettingen voor zijn zodat we niet tot diep in februari met allemaal maatregelen blijven zitten.”

Politie schrijft boetes

Ben je na 9 uur ’s avonds nog op straat zonder geldige reden (zoals een noodsituatie, het uitlaten van de hond of van en naar het werk verplaatsen) dan kun je een boete van € 95,00 krijgen.

Marieke Nell van Politie Groningen: “We gaan stevig handhaven. We pakken aan en we pakken door. De komende dagen hebben we extra capaciteit. Je zult daarom overdag meer boa’s zien en ’s avonds meer politie.”

Geen valse verklaringen gebruiken

Draag geen jassen van Thuisbezorgd of PostNL om onder de avondklok uit te komen en vervals al helemaal geen werkgeversverklaring of andere documenten. Dat levert je straks een dubbele boete op.

“Hoe dat juridisch allemaal zit, wordt nog uitgewerkt maar dat is een misdrijf. En dat betekent dat je daar voor vervolgd wordt” legt Nell uit.

Nog even doorzetten

Houd vol en zet nog even door. Koen Schuiling drukt iedere Groninger op het hart om vooral gehoor te geven aan de maatregelen vanuit het Rijk.

Lees ook: Wat betekent het coronavirus voor Groningen?