Skip to content

Veiligheidsregio en Univé gaan dorpen en wijken in voor een veilige leefomgeving

Woensdagmiddag 1 september om 13.00 uur start de eerste Demo in de Buurt van Veiligheidsregio Groningen en Univé Noord-Nederland. Samen met een partner als Univé wil de veiligheidsregio inwoners helpen om hun eigen leefomgeving veiliger te maken. De eerste demo is aan het Boogplein in Winsum. Daarna volgen op andere data Appingedam, Bedum, Grijpskerk, Groningen, Haren, Marum en Uithuizen.

Demo in de Buurt

Tijdens een Demo in de Buurt geeft de brandweer verschillende demonstraties, is er een markt over zorgeloos wonen en houden de veiligheidsregio en Univé een speciale rookmelderactie. Een aparte delegatie gaat namelijk de wijken in om gekoppelde rookmelders op te hangen bij leden van Univé die ouder zijn dan 70 jaar. Uiteindelijk hangen zij in de hele provincie duizenden rookmelders gratis op bij inwoners van 65 jaar en ouder.

Rookmelder

De rookmelder staat dus centraal tijdens de Demo in de Buurt. Op 1 juli 2022 moet in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Met deze actie wil de veiligheidsregio en Univé leden en niet-leden wijzen op het belang – en vanaf volgend jaar de verplichting – van rookmelders in huis. Belangrijk, want op het moment dat iemand slaapt is het reukorgaan uitgeschakeld. De meeste slachtoffers van een brand komen dan ook om door het inademen van rook en niet door de brand zelf.

Samenwerking

Veiligheidsregio Groningen en Univé Noord-Nederland hebben begin 2021 de handen ineen geslagen voor een veiliger Groningen. Een samenwerking met een partner als Univé past bij de ontwikkeling van de veiligheidsregio als netwerkwerkorganisatie. Een netwerkorganisatie die zich samen met anderen inzet op het voorkomen en verkleinen van risico’s.

Planning

Hieronder vind je een planning van de aankomende Demo’s.

 15 september Groningen 
 29 september Appingedam 
 13 oktober Grijpskerk 
 27 oktober Uithuizen 
 10 november Marum 
 24 november Bedum 
   8 december Haren