Donderdag 25 november was er een grote stroomstoring op Chemie Park Delfzijl. Uit voorzorg schaalde Brandweer Groningen op naar GRIP 1, om snel te kunnen schakelen als dat nodig was.
Om kwart over 9 ’s ochtends kwam de melding van de stroomstoring binnen. Woordvoerder Harry Jasken van het Chemie Park: “De fabrieken schakelen dan automatisch in de veilige stand. De productie komt dan stil te liggen, waardoor je voorkomt dat er bijvoorbeeld giftige stoffen ontsnappen. Bij het bedrijf Teijin Aramid ging het interne alarm af vanwege lekkage. De effecten daarvan bleven beperkt tot hun eigen terrein. Er waren geen gevolgen voor andere bedrijven en Falck, onze bedrijfsbrandweer, heeft dat goed kunnen oplossen.”
Tijdig opschalen
Piet Tolsma was bij het incident aanwezig als leider CoPI (Commando Plaats Incident) vanuit Veiligheidsregio Groningen (VRG). “De Officier van Dienst besloot op te schalen naar GRIP 1 omdat op dat moment nog niet helder was welke effecten de stroomstoring zou hebben. Het is dan slim om tijdig op te schalen, om zo iedereen bij elkaar te hebben en snel te kunnen schakelen. Er hadden bijvoorbeeld meerdere lekkages kunnen optreden, die weer andere problemen hadden kunnen veroorzaken. Er waren ook meldingen van stroomstoringen buiten het Chemie Park, maar die bleken er later los van te staan.”
Mobiele Commando Unit
Tijdens GRIP 1 zitten er afgevaardigden van meerdere diensten samen in de Mobiele Commando Unit (MCU): brandweer, politie, de waterschappen, Gemeentelijke Kolom Groningen, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, een vertegenwoordiger van de bedrijven en een communicatie-adviseur en informatiemanager van VRG. Piet: “We hebben twee bijeenkomsten gehad in de MCU, maar al snel bleek dat de bedrijven langzaam aan het opstarten waren. Dat is in principe de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf. Wij hebben toen nog wel bij hen gecheckt of daar nog risico’s aan waren verbonden, maar dat bleek niet het geval.”
Nog nooit meegemaakt
Bij dit soort incidenten is het voor VRG de grootste uitdaging om de juiste informatie van de bedrijven boven tafel te krijgen en zo een goede inschatting te kunnen maken van de scenario’s. Piet: “In dit geval verliep dat soepel, omdat de bedrijven het goed op orde hebben. Bij BRZO-bedrijven, waar wordt gewerkt met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, hebben ze strenge regels, zeker rondom incidenten. Een werknemer van één van de bedrijven vertelde ons dat hij er al veertig jaar werkt, maar nog nooit zoiets had meegemaakt. Toch lopen de noodprocessen dan goed.”
Op alles voorbereid
Terugkijkend is Piet tevreden over het optreden van VRG en de partners. “Mede dankzij de oefening begin november verliep de samenwerking soepel. Er is al vroeg voor gekozen om op te schalen. Daardoor was de afstemming met de bedrijven goed geregeld en waren we op alles voorbereid. Als het nodig was geweest, hadden we heel snel kunnen schakelen. Gelukkig was dat uiteindelijk niet het geval.”